Na skupštini Saveta Evrope biće reči o tenzijama između Beograda i Prištine

Glavna tema zasedanja će biti hitna debata o pravnim i ljudskim pravima tokom sukoba u Ukrajini

Dnevni red prvog ovogodišnjeg zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje je počelo danas i trajaće do petka, 27. januara, proširen je i u okviru debate raspravljaće se o nedavnim tenzijama između Beograda i Prištine, rekla je za Tanjug član delegacije Narodne skupštine Republike Srbije Elvira Kovač.

"Proširen je dnevni red, raspravljaće se i o skorašnjim tenzijama izmedju Beograda i Prištine u okviru tzv. tekuće debate", rekla je Kovač, koja je izabrana za jednog od potpredsednika PSSE. 

Kako se dodaje u saopštenju Skupštine Srbije, na početku zasedanja Skupština je ponovo izabrala Tini Kohu iz Holandije za predsednika PS SE, a član delegacije NS RS Elvira Kovač bila je među izabranim potpredsednicima PSSE. 

Glavna tema zasedanja, kako je saopšteno, biće hitna debata o pravnim i ljudskim pravima tokom "agresije Ruske Federacije na Ukrajinu", a najavljeno je učešće predsednice Centra za građanske slobode, laureata Nobelove nagrade za mir 2022. godine Aleksandre Matvijčuk.

Na zasedanju će govoriti premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, a obratiće se i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Borba protiv nasilja nad ženama takođe će biti u fokusu zasedanja kao i debata o seksualnom nasilju u sukobu. Govoriće se o Istanbulskoj konvenciji, o ulozi i odgovornosti muškaraca i dečaka u zaustavljanju nasilja nad ženama.

PS SE će, između ostalog, razgovarati i o uticaju oružanih sukoba na životnu sredinu, o stranim borcima tzv. Islamske države i njihove porodice koji se vraćaju iz Sirije.