FBI zvaničnik optužen za saradnju sa ruskim oligarhom

Bivši kontraobaveštajac tereti se da je tokom 2021. godine primio nekoliko isplata od Olega Deripaske kome su uvedene američke sankcije 2018. godine

Bivši visoki zvaničnik FBI Čarls Mekgonigal (54) optužen je u ponedeljak da je radio za ruskog oligarha Olega Deripasku.

Dok američki tužioci pojačavaju napore u sprovođenju sankcija ruskim zvaničnicima i kontrolišu njihove navodne pomagače, bivši kontraobaveštajac tereti se da je tokom 2021. godine primio nekoliko isplata od Deripaske, kome su uvedene sankcije 2018. godine. Tada, ali i godinu dana kasnije, Mekgonigal je bezuspešno pokušavao da ukine sankcije, kao i da vodi istrage protiv rivala ruskog tajkuna.

FBI zvaničnik na Saveznom sudu u Njujorku branio se da nije kriv po četiri tačke optužnice, uključujući i onu koja se odnosi na pranje novca, piše Rojters.

U odvojenom postupku koji se vodi u Vašingtonu, tužilac je otkrio da je Mekgonigal primio 225.000 dolara u gotovini od bivšeg člana albanske obaveštajne službe, koji je bio izvor u istrazi o stranom političkom lobiranju koje je nadgledao FBI kontraobaveštajac.

On se u tom slučaju suočava sa devet tačaka, između ostalih za davanje lažnih izjava kako bi od FBI prikrio prirodu svog odnosa sa tom osobom.

Da podsetimo, Deripaska je osnivač ruske aluminijumske kompanije "Rusal". Jedan je od dvadesetak ruskih oligarha i vladinih zvaničnika Ruske Federacije koje je Vašington stavio na crnu listu 2018. kao reakciju na navodno mešanje Rusije u izbore u SAD 2016. godine.

On i Kremlj su negirali bilo kakvu ulogu u američkim izborima.

Sprovođenje sankcija deo je napora SAD da izvrši pritisak na Moskvu da zaustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Deripaska je prošlog septembra optužen da je prekršio izrečene sankcije, jer je navodno organizovao da mu se deca rode u Sjedinjenim Državama.