Svet

SAD šalju 30 tenkova u Ukrajinu? Pentagon: Trenutno nismo spremni da to objavimo

Najava slanja tenkova "abrams m1" Kijevu bila bi u okviru šireg diplomatskog sporazuma u čijem bi okviru Berlin pristao na slanje manjeg broja svojih "leoparda"
SAD šalju 30 tenkova u Ukrajinu? Pentagon: Trenutno nismo spremni da to objavimowww.globallookpress.com © Nicolas Armer/dpa

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bliži se odluci da pošalje značajan broj tenkova "abrams m1" Ukrajini, dok bi zvanična najava mogla da bude doneta i tokom ove nedelje, ukazuju američki zvaničnici za "Volstrit džornal".

Prema rečima jednog američkog zvaničnika, SAD planiraju da Kijevu pošalju 30 takvih tenkova, saznaje "Politiko".

Potencijalna najava bi bila deo šireg diplomatskog sporazuma sa Nemačkom, u čijem bi okviru Berlin pristao da pošalje manji broj sopstvenih tenkova "leopard 2" i odobrio da Poljska i druge zemlje isporuče veći broj tenkova nemačke proizvodnje kijevskom režimu, navodi "Volstrit džornal".

Neimenovani visoki nemački zvaničnik ukazao je za taj medij da je slanje "abramsa" bilo predmet intenzivnih pregovora između Vašingtona i Berlina više od nedelju dana i da se čini da je rešenje blizu.

Pentagon: Nismo spremni da objavimo slanje tenkova

Komentarišući objave medija, portparol Pentagona Patrik Rajder izjavio je da SAD trenutno nisu spremne da objave da će poslati tenkove Kijevu.

"Što se tiče saopštenja u medijima da SAD razmatraju mogućnost isporuka tenkova 'abrams' Ukrajini, trenutno nemam šta da najavim na ovu temu", saopštio je Rajder.

Portparol je dodao da, ako i kada SAD budu spremne da objave isporuku, Pentagon će obavestiti javnost, prenosi "Sputnik".

Rajder je, pored toga, demantovao da se u SAD trenutno obučavaju ukrajinski piloti za upotrebu američkih lovačkih aviona.

Pentagon prethodno nije bio voljan da dostavi svoje "abramse" Ukrajini, uz tvrdnje da su ti američki tenkovi previše komplikovani da bi ukrajinske trupe mogle da ih održavaju i koriste na terenu, te da bi njihovo slanje podrazumevalo intenzivnu obuku ukrajinskih vojnika i dodatne logističke probleme.

Olaf Šolc najavio slanje tenkova

Nemački list "Špigl" izvestio je danas da je kancelar Olaf Šolc doneo odluku o slanju tenkova Ukrajini.

Kijevu će biti isporučena jedna četa nemačkih tenkova (sastoji se od tri tenkovska voda sa po četiri tenkovske posade) modela "leopard 2A6".

Ključan trenutak za ukrajinsku ofanzivu?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na današnjoj konferenciji sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom opisao je sadašnji trenutak kao ključan za sukob u Ukrajini i naglasio da je neophodno što pre isporučiti teške sisteme naoružanja Ukrajini.

Predsedavajući Združenog štaba američkih generalštabova general Mark Mili rekao je posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine da je novi paket vojne pomoći usmeren da pomogne Kijevu da krene u ofanzivu.

Bezbednosni zvaničnici Donjecke Narodne Republike (DNR) ocenili su da je ukrajinska ofanziva malo verovatna, čak i uz novu pošiljku tenkova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je jutros govorio o sastanku u Nemačkoj i ocenio da se "ništa neće promeniti u pogledu napretka Rusije ka ostvarenju svojih ciljeva".

"Posledice isporuke zapadnih tenkova Ukrajini biće sa predznakom minus. Ne treba preuveličavati značaj takvih snabdevanja, oni će Ukrajini doneti samo još više problema i ništa neće promeniti", dodao je on.

image