Berlin popustio: Nemačka sutra daje Poljskoj dozvolu za slanje "leoparda" u Ukrajinu?

Debata o slanju borbenih vozila u Ukrajinu postala je tačka razdora među saveznicima u NATO-u

Nemačka bi već sutra Poljskoj mogla da odobri da izveze tenkove "leopard 2" u Ukrajinu, piše "Blumberg", pozivajući se na izvore.

Varšava je ranije danas od Berlina zvanično tražila da joj dozvoli da tenkove nemačke proizvodnje "leopard" isporuči Ukrajini, a poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak apelovao je na Nemačku da i sama isporuči borbena vozila Kijevu.

Debata o slanju borbenih vozila Ukrajini koja se vodi nedeljama postala je tačka razdora među saveznicima u NATO-u. Stotine tenkova nemačke proizvodnje "leopard" mogu biti poslati u Ukrajinu samo uz dozvolu Berlina, što je stvorilo konflikte između država članica Evropske unije.

Poljska je nedeljama pozivala Nemačku da odustane od "opreznog pristupa", a premijer Mateuš Moravjecki rekao je ranije danas da očekuje "brzo odobrenje Berlina" po pitanju izvoza "leoparda".

Pistorijus: Nemačka vam ne stoji na putu

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus danas je izjavio da NATO ne sme da postane učesnik u ratu i ponovio da će Berlin brzo reagovati ako dođe do zajedničke odluke o slanju tenkova.

Kazao je da "Nemačka nije međunarodno izolovana u debati o tenkovima" i da "uskoro" očekuje odluku o isporuci tenkova "leopard" Ukrajini.

On je, takođe, ohrabrio početak obuke ukrajinske vojske na "leopardima" i napomenuo da im Nemačka "ne stoji na putu".

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki juče je izjavio da će njegova vlada tražiti od Nemačke dozvolu da pošalje tenkove "leopard" u Ukrajinu, ali da planira da ih pošalje bez obzira na to da li se Berlin složio ili ne.