Svet

Grosi: Nema vojne opreme u ukrajinskim nuklearnim elektranama

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju je izjavio da je IAEA uspostavila stalno prisustvo u nuklearnim objektima u Ukrajini
Grosi: Nema vojne opreme u ukrajinskim nuklearnim elektranama© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je u Evropskom parlamentu da je inspekcija utvrdila da u ukrajinskim nuklearnim elektranama nije pronađena vojna oprema.

Grosi je rekao da je IAEA uspostavila stalno prisustvo u nuklearnim objektima u Ukrajini i naložila inspekciji da se utvrdi da li ima vojne opreme.

"Rezultati tih inspekcija bili su negativni. Ovo je drugi put da je IAEA raskrinkala tvrdnje o ilegalnim i vrlo opasnim stvarima koje se čuvaju u tim objektima", rekao je Grosi.

Grosi je podsetio na negativan zaključak ove službe o mogućoj pripremi "prljave bombe" na teritoriji Ukrajine. On je ranije izjavio da inspekcija nije otkrila znake pripreme "prljave bombe" nakon pretrage tri nuklearna postrojenja u Ukrajini na šta je takođe upozoravala Rusija.

Inače, juče je direktor ruske Spoljnoobaveštajne agencije Sergej Nariškin upozorio da ukrajinske snage skladište oružja koje dobijaju sa Zapada na teritoriji nuklearnih elektrana, nadajući se da će ga na taj način sačuvati, jer znaju da ih Rusija neće gađati, kako ne bi došlo do nuklearne katastrofe.

On je istakao da je samo tokom poslednje nedelje decembra na Rovenjsku nuklearnu elektranu, inače jednu od tri koja se još uvek nalazi pod kontrolom ukrajinskih snaga, iz inostranstva bilo dopremljeno nekoliko vagona "smrtonosnog materijala".

image