Poverljiva dokumenta otkrivena u rezidenciji Majka Pensa

Tim bivšeg američkog potpredsednika o otkriću obavestio Nacionalnu upravu za arhiv

Saradnici bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa pronašli su određeni broj poverljivih dokumenata u njegovoj rezidenciji u Indijani 18. januara, objavili su američki mediji.

Pensov tim je obavestio Nacionalnu upravu za arhive i evidenciju (NARA) o njihovom otkriću, a kako se navodi, pronađene su dve kutije poverljivog materijala, kao i još dve kutije u kojima su bile kopije potpredsedničkih papira.

"Advokat je pronašao mali broj dokumenata koji bi potencijalno mogli da sadrže osetljive ili poverljive informacije", navodi se u pismu Pensovog saradnika Grega Džejkoba upućenom Nacionalnom arhivu.

Dodaje se da su dokumenta "nenamerno spakovana u kutiju i prevezena u dom gospodina Pensa" prilikom isteka njegovog mandata na mestu potpredsednika u administraciji Donalda Trampa.

U pismu se ističe da Pens nije znao za postojanje ovih dokumenata i napominje da bivši potpredsednik "ozbiljno shvata" rukovanje poverljivim materijalom.

Kako se navodi, Pens je angažovao advokata koji je ova dokumenta našao nakon što je poverljiv materijal otkriven u rezidenciji i bivšoj privatnoj kancelariji američkog predsednika Džoa Bajdena.

Međutim, advokat ne može da kaže ništa više o dokumentima jer ih nije čitao kada je video da imaju oznaku tajnosti.

NARA je o otkriću obavestila FBI koji će sprovesti standardnu proceduru.