Svet

RT Balkan analiza: Zapadni tenkovi će izazvati krvoproliće, ali ne i preokret na bojnom polju

Rusija će i dalje imati prednost kada je reč o tenkovima, kako u kvantitetu tako i u kvalitetu. Ona raspolaže sa najsavremenijim tenkovima T-90, kao i lovcima na tenkove koje dejstvuju na razdaljini od 6-7 kilometara, pa se tako ne dovodi u pitanje ko će u tenkovskim bitkama odneti pobedu, smatra general Mitar Kovač
RT Balkan analiza: Zapadni tenkovi će izazvati krvoproliće, ali ne i preokret na bojnom polju© Tanjug/Moritz Frankenberg/dpa via AP, File

Nakon višenedeljnih pritisaka, nemački kancelar Olaf Šolc je prelomio i odlučio da Ukrajini ipak pošalje borbene tenkove "leopard", preneli su danas nemački mediji.

Do te objave došlo je nedugo nakon što je "Volstrit džornal" objavio da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sve bliže odluci da Kijevu pošalje tenkove "abrams m1", što je nemački uslov za davanje zelenog svetla za slanje sopstvenih oklopnih vozila.

Iako i dalje nije poznato koliko će tenkova biti poslato u Ukrajinu, kao i da li će ih slati sama Nemačka ili neka druga članica NATO-a, poput Poljske, jasno je da će se zapadni tenkovi uskoro naći na ukrajinskom ratištu.

Tenkovi neće dovesti do preokreta na bojnom polju

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužni izjavio je prošlog meseca u intervjuu za "Ekonomist" da je njegovoj zemlji potrebno "300 tenkova i 600-700 oklopnih vozila" kako bi se vratili na granice Ukrajine od 24. februara prošle godine.

Da takav scenario nije realan smatra general-major u penziji dr Mitar Kovač.

"Isporuka tenkova Ukrajini samo će povećati stradanja i produžiti trajanje sukoba, ali neće dovesti do promene ishoda. To se prikazuje kao priprema za poraz Rusije, ali taj cilj nije dostižan", rekao je on za RT Balkan.

Sličnog stava je i nekadašnji načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije general-major u penziji Božidar Forca, koji kaže da bi Ukrajini moglo biti poslato do 120 tenkova, što neće biti dovoljno da značajnije promeni tok borbe. On takođe smatra da će "leoparde" radije poslati Poljska nego Nemačka, pošto ih Berlin i nema mnogo.

Sagovornici RT Balkan se slažu da će, ukoliko ti tenkovi zaista budu isporučeni Ukrajini, Rusija odgovoriti žestoko i gađaće ih i pre nego što dođu na liniju fronta. Pošto je reč o ofanzivnom naoružanju, korišćenje takvih tenkova dovešće do proširenja sukoba, pa samim tim i do povećanog potencijala za neku veću eskalaciju, smatra Kovač.

"Rusija i dalje ima nadmoć u vazduhu i moći će da ih presretne pre nego što dođu na bojno polje", dodaje on.

On smatra da bi sledeći korak zapada moglo da bude slanje borbenih vazduhoplova, poput američkih helikoptera "apač" i aviona F-16.

Kada je reč o vremenu potrebnom za isporuku tenkova, general Forca smatra da bi njihova priprema, i obuka ukrajinskih vojnika, da njima upravljaju mogla da potraje i do godinu dana. To bi značilo da bi njima pre toga mogli da upravljaju samo NATO vojnici, poput Poljaka, što bi moglo da dovede do dalje eskalacije sukoba.

Sa druge strane, general Kovač kaže da se Ukrajinci već mesecima u Britaniji i SAD obučavaju da koriste tu vrstu naoružanja, pošto se o njihovom slanju u Ukrajinu iza kulisa govori već duže vreme.

Kakva je efektivnost zapadnih tenkova?

"Reč je o tenkovima starije generacije, ali na njima su pravljene mnoge modifikacije, tako da su maltene kao novi. Ipak, oni ne mogu da ratuju u složenim zimskim uslovima", rekao je general Kovač.

Kada je reč o "leopardima", njihov najveći problem je velika težina, smatra on.

General Forca potvrđuje da su 'abrams' tenkovi među boljima u svetu, ali su pravljeni pre svega za mesta poput Iraka i Avganistana, a ne za Ukrajinu.

"Ne verujem da će ih slati u Ukrajinu pre proleća ili leta", dodaje naš sagovornik. 

Do problema će, kako navodi Kovač, dolaziti zbog logistike i održavanja, budući da će onda Ukrajinci koristiti  nekoliko vrsta tenkova.

"Tim tenkovima će biti potrebno i dosta municije, delova, i goriva, što drastično povećava cenu njihovog korišćenja i smanjuje efektivnost", smatra Kovač.

Podseća da su Ukrajinci u poslednjih nekoliko meseci izgubili veliki broj vojnika, pa je neizvesno da li će ih imati dovoljno za popunjavanje tenkovskih jedinica.

Zapad je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu već poslao veliku količinu tenkova sovjetske proizvodnje, koji su pre svega stizali iz nekadašnjih članica Varšavskog pakta. Sagovornici RT Balkana se slažu da je većina tih tenkova uništena, te da je to glavni razlog zašto se NATO odlučio na slanje novih oklopnih vozila zapadne proizvodnje.

"Ogroman deo sovjetskih tenkova koje je Ukrajina dobila od bivših članica Varšavskog pakta je uništen. Do sada je uništeno preko 7.500 ukrajinskih oklopnih vozila, što tenkova, što drugih vrsta vozila, poput transportera", rekao je Kovač.

Takvih tenkova u zemljama članicama NATO-a ima još, navodi naš sagovornik i dodaje da Hrvatska planira da Kijevu pošalje tenkove jugoslovenske proizvodnje M-84.

Pored Hrvatske, tenkove su već poslale, ili bi mogle da pošalju Makedonija, Slovenija i Češka.

"Ukrajina više nema skoro ni jedan tenk, svi su uništeni", rekao je Forca i dodao da zbog toga "NATO sad šalje svoje zalihe, ali je pitanje koliko su spremni da izdvoje, jer i njima treba naoružanje".

Kako navodi Kovač, Rusija će i dalje imati prednost kada je reč o tenkovima, kako u kvantitetu tako i u kvalitetu. Ona raspolaže sa najsavremenijim tenkovima T-90, kao i lovcima na tenkove koje dejstvuju na razdaljini od 6-7 kilometara, pa se tako ne dovodi u pitanje ko će u tenkovskim bitkama odneti pobedu, smatra on.

Oba sagovornika RT Balkana se slažu da je će slanje nemačkih tenkova u rat protiv Rusije imati značajne psihološke efekte na rusku javnost, koja se i dalje dobro seća šta su Nemci na teritoriji Sovjetskog Saveza radili tokom Drugog svetskog rata.

"Nemačka bi morala da vodi računa o tome šta su radili u Drugom svetskom ratu, i kako će to oružje biti korišćeno", smatra Forca.

Sagovornici podsećaju i da je Rusija više puta upozoravala da bi slanje zapadnog naoružanja u Ukrajinu moglo da dovede do dalje eskalacije sukoba, kao i da će spremiti adekvatan odgovor.

image