Svet

Šole od Kurtija tražio da se formira ZSO i da se Srbi vrate u prištinske institucije

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole od Aljbina Kurtija je tražio i da prihvati plan EU koji su specijalni izaslanici nedavno predstavili Beogradu i Prištini
Šole od Kurtija tražio da se formira ZSO i da se Srbi vrate u prištinske institucijewww.globallookpress.com © Yin Bogu/Xinhua

Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole objavio je da je razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i da je tražio od njega da prihvati plan EU o normalizaciji odnosa sa Beogradom koji su specijalni izaslanici nedavno predstavili Beogradu i Prištini.

"Razgovarao sam sa premijerom Kurtijem o predlogu EU o normalizaciji odnosa sa Srbijom i apelovao na 'Kosovo' da ga prihvati", naveo je Šole.

Nema više podataka o samom razgovoru, ali Šole tvrdi da je tema bila partnerstvo Vašingtona i Prištine i zajednički cilj unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija.

"Razgovarali smo o napredovanju u razgovorima o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, u kontekstu dijaloga, kao i o potrebi da se predstavnici kosovskih Srba vrate na svoja mesta u institucije", napisao je Šole na Tviteru.

Podsetimo, Priština odbija da osnuje Zajednicu srpskih opština, iako je njeno osnivanje određeno sporazumom koji su Beograd i Priština potpisali još 2015. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je naglasio da je formiranje ZSO uslov da bi se pregovori sa Prištinom nastavili.

image