Svet

Nova afera Borisa Džonsona: Koliko je Bi-Bi-Si zaista nezavisan

Slučaj imenovanja direktora Bi-Bi-Sija Ričarda Šarpa pokazao je zašto ga je bivši britanski premijer Džonson predložio za tu funkciju
Nova afera Borisa Džonsona: Koliko je Bi-Bi-Si zaista nezavisanwww.globallookpress.com © Christoph Meyer

Novootkrivena afera nekadašnjeg premijera Velike Britanije Borisa Džonsona bacila je svetlo na to kako izgleda medijska scena u toj zemlji. Naime, direktor Bi-Bi-Sija Ričard Šarp optužen je da je pomogao Džonsonu da dođe do 800.000 funti, nakon čega ga je vlada imenovala za funkciju direktora u javnom medijskom servisu.

Sistem rada Bi-Bi-Sija predstavljao se kao idealan za medijske slobode i nezavisnost novinarstva širom sveta, a ovaj slučaj ponovo je pokazao da to nije tačno.

Prema navodima "Tajmsa", Šarp je bio uključen u razgovore o finansiranju Džonsonovog stila života u Dauning stritu u novembru i decembru 2020. Džonson je tada bio u finansijskim problemima jer se suočio sa plaćanjem razvoda, troškovima alimentacije i računima za renoviranje svog stana u Dauning stritu.

Sastanak se prema navodima medija zbio u kući multimilionera Sema Blajta kada je ovaj biznismen pokrenuo ideju da novac da Džonsonu. Tu informaciju je Šarp preneo sekretaru Džonsonovog kabineta Sajmonu Kejsu. Dogovor o finansiranju je načinjen na privatnoj večeri u Čekersu, seoskoj rezidenciji britanskih premijera.

Džonson je potom odabrao Šarpa za kandidata za mesto direktora Bi-Bi-Si-ja i on je najavljen kao izbor vlade za platu od 160.000 funti godišnje.

Ovakav izbor, naravno, u suprotnosti je sa pravilima, a obrazac vlade za prijavu za posao sadrži deo u kojem jasno piše da neka osoba ne može biti uzeta u obzir za javno imenovanje ako postoji bilo kakav sukob interesa, a ona ga ne navede. Takođe, poručuje se kandidatima da prijave "sva pitanja u ličnoj ili profesionalnoj istoriji koja bi, ako se imenuje, mogla biti pogrešno protumačena, ili ugroziti poverenje javnosti u imenovanje".

Džonson nikada nije otkrio umešanost Šarpa u svoje ekonomske poslove. Međutim, Šarp je priznao da je učestvovao u povezivanju Kejsa i Blajta.

"Nema sukoba kada sam jednostavno povezao, na njegov zahtev, gospodina Blajta sa sekretarom kabineta i nisam imao nikakvog daljeg učešća", rekao je Šarp.

Ovo nije prvi slučaj da se direktor Bi-Bi-Sija bira na ovakav način. Pre skoro 20 godina, direkor je bio multimilioner koji je bio bivši partner Goldman Saksa, Gevin Dejvis. Njegova supruga je bila privatna sekretarica premijera, a bio je i donator političke partije na vlasti, kao i njen član pre nego što je preuzeo posao u Bi-Bi-Siju.

Koliko je drugačiji slučaj Ričarda Šarpa? Bio je značajan donator Konzervativne stranke, nekada je bio stariji kolega sadašnjeg britanskog premijera Rišija Sunaka u Goldman Saksu i bio je ekonomski savetnik Borisa Džonsona kada je bio gradonačelnik Londona. On je takođe bivši direktor Centra za političke studije.

Džonson je u julu 2022. godine podneo ostavku na mesto premijera, jer je izgubio podršku ministara. Kritike na njegov račun stizale su iz opozicije, ali i njegove stranke zbog načina kako je vodio zemlju tokom pandemije, rasta troškova života, a posebno jer su u javnost procurili snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu tokom karantina.

Šarp je od odbora Bi-Bi-Sija zatražio da se ispitaju njegovi postupci i da li je došlo do sukoba interesa. On će se suočiti sa sopstvenim pitanjima o merama koje je preduzeo da bi se zaštitio od potencijalnog sukoba interesa i da li je na njegovo donošenje odluka uticala blizina bivšeg premijera.

image