Nova afera Borisa Džonsona: Koliko je Bi-Bi-Si zaista nezavisan

Slučaj imenovanja direktora Bi-Bi-Sija Ričarda Šarpa pokazao je zašto ga je bivši britanski premijer Džonson predložio za tu funkciju

Novootkrivena afera nekadašnjeg premijera Velike Britanije Borisa Džonsona bacila je svetlo na to kako izgleda medijska scena u toj zemlji. Naime, direktor Bi-Bi-Sija Ričard Šarp optužen je da je pomogao Džonsonu da dođe do 800.000 funti, nakon čega ga je vlada imenovala za funkciju direktora u javnom medijskom servisu.

Sistem rada Bi-Bi-Sija predstavljao se kao idealan za medijske slobode i nezavisnost novinarstva širom sveta, a ovaj slučaj ponovo je pokazao da to nije tačno.

Prema navodima "Tajmsa", Šarp je bio uključen u razgovore o finansiranju Džonsonovog stila života u Dauning stritu u novembru i decembru 2020. Džonson je tada bio u finansijskim problemima jer se suočio sa plaćanjem razvoda, troškovima alimentacije i računima za renoviranje svog stana u Dauning stritu.

Sastanak se prema navodima medija zbio u kući multimilionera Sema Blajta kada je ovaj biznismen pokrenuo ideju da novac da Džonsonu. Tu informaciju je Šarp preneo sekretaru Džonsonovog kabineta Sajmonu Kejsu. Dogovor o finansiranju je načinjen na privatnoj večeri u Čekersu, seoskoj rezidenciji britanskih premijera.

Džonson je potom odabrao Šarpa za kandidata za mesto direktora Bi-Bi-Si-ja i on je najavljen kao izbor vlade za platu od 160.000 funti godišnje.

Ovakav izbor, naravno, u suprotnosti je sa pravilima, a obrazac vlade za prijavu za posao sadrži deo u kojem jasno piše da neka osoba ne može biti uzeta u obzir za javno imenovanje ako postoji bilo kakav sukob interesa, a ona ga ne navede. Takođe, poručuje se kandidatima da prijave "sva pitanja u ličnoj ili profesionalnoj istoriji koja bi, ako se imenuje, mogla biti pogrešno protumačena, ili ugroziti poverenje javnosti u imenovanje".

Džonson nikada nije otkrio umešanost Šarpa u svoje ekonomske poslove. Međutim, Šarp je priznao da je učestvovao u povezivanju Kejsa i Blajta.

"Nema sukoba kada sam jednostavno povezao, na njegov zahtev, gospodina Blajta sa sekretarom kabineta i nisam imao nikakvog daljeg učešća", rekao je Šarp.

Ovo nije prvi slučaj da se direktor Bi-Bi-Sija bira na ovakav način. Pre skoro 20 godina, direkor je bio multimilioner koji je bio bivši partner Goldman Saksa, Gevin Dejvis. Njegova supruga je bila privatna sekretarica premijera, a bio je i donator političke partije na vlasti, kao i njen član pre nego što je preuzeo posao u Bi-Bi-Siju.

Koliko je drugačiji slučaj Ričarda Šarpa? Bio je značajan donator Konzervativne stranke, nekada je bio stariji kolega sadašnjeg britanskog premijera Rišija Sunaka u Goldman Saksu i bio je ekonomski savetnik Borisa Džonsona kada je bio gradonačelnik Londona. On je takođe bivši direktor Centra za političke studije.

Džonson je u julu 2022. godine podneo ostavku na mesto premijera, jer je izgubio podršku ministara. Kritike na njegov račun stizale su iz opozicije, ali i njegove stranke zbog načina kako je vodio zemlju tokom pandemije, rasta troškova života, a posebno jer su u javnost procurili snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu tokom karantina.

Šarp je od odbora Bi-Bi-Sija zatražio da se ispitaju njegovi postupci i da li je došlo do sukoba interesa. On će se suočiti sa sopstvenim pitanjima o merama koje je preduzeo da bi se zaštitio od potencijalnog sukoba interesa i da li je na njegovo donošenje odluka uticala blizina bivšeg premijera.