Turska opozicija podržava izlazak iz NATO-a

Turci sve više doživljavaju SAD kao pretnju, a Rusiju kao prijatelja, tvrdi potpredsednik Otadžbinske partije (Vatan) Etem Sandžak

Komentarišući sve jaču anti-NATO struju u Turskoj, turski biznismen arapskog porekla i potpredsednik Otadžbinske partije (Vatan) Etem Sandžak, navodno blizak tamošnjem predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, tvrdi da je za to odgovorno delovanje Severnoatlantske alijanse koja ih svojim provokacijama primorava da promene stav o članstvu u tom paktu.

Sandžak predviđa da bi Turska mogla da napusti NATO za nekoliko meseci, a istakao je i da 80 odsto stanovništva veruje da su SAD neprijateljski raspoložene prema Turskoj, a "oseća velike simpatije prema Rusiji".

U izjavi za veb-stranu "Enbursa", Sandžak je primetio da deo bloka dovodi Tursku u sukob sa članicom i dugogodišnjim rivalom Grčkom, kao i da joj preti opasnost od uvlačenja "u bliskoistočni vrtlog". Nedavna spaljivanja Kurana u nekim evropskim zemljama idu u prilog "neophodnom" napuštanju NATO-a, tvrdi on.

Dansko-švedski desničarski političar Rasmus Paludan organizovao je prošlog vikenda protest ispred turske ambasade u Stokholmu, što je uključivalo spaljivanje islamske svete knjige. Incident je izazvao bes u muslimanskom svetu, dok je turski predsednik rekao da je saglasnost Stokholma da se ta akcija održi uzrok odluke Istanbula da ne podrži zahtev Švedske za ulazak u NATO.

Portparol vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Omer Čelik odbacio je pak ideju izlaska Turske iz NATO-a i okarakterisao je kao "zapanjujuću".

"Iznenađujuće su reči onih koji govore o povlačenju Turske iz NATO-a. O ovome nema govora. Mi smo jedna od zemalja koje su osnovale NATO. Ti ljudi nemaju pravo da govore takve stvari", rekao je Čelik turskim medijima.

Inače, istraživanje koje je krajem prošle godine sproveo turski anketar "Gezici" pokazalo je da 72,8 odsto Turaka želi da njihova država ima dobre odnose s Rusijom, dok je manje od četvrtine ispitanika reklo da veruje da je Moskva neprijateljski raspoložena prema Turskoj.

Otadžbinske partije zalažy se za to da Turska odustane od pokušaja da postane članica EU i umesto toga uspostavi dobre odnose s Kinom i Rusijom. Takođe se zalaže za prevazilaženje razmirica sa Iranom i Sirijom, državama koje SAD pritiskaju sankcijama.