Svet

"Gugl": Tužba američkog Ministarstva pravde je "bez osnova"

Amerika tužila tehnološkog giganta zbog zloupotrebe monopola
"Gugl": Tužba američkog Ministarstva pravde je "bez osnova"www.globallookpress.com © Dinendra Haria/Keystone Press Agency

Tehnološki gigant "Gugl" saopštio je danas da je tužba američkog Ministarstva pravde koje optužuje kompaniju da zloupotrebljava svoju dominaciju u digitalnom oglašavanju "bez osnova" i da će se "snažno braniti".

Američka vlada je u utorak saopštila da bi "Gugl" trebalo da primorati da proda svoj paket menadžera oglasa, što je, piše Rojters, biznis koji je generisao oko 12 odsto "Guglovog" prihoda u 2021. godini, a istovremeno igra ključnu ulogu u ukupnoj prodaji preko pretraživača i klauda.

"Gugl", kome 80 odsto prihoda stiže od reklamnog poslovanja, saopštio je da se vlada poziva na "pogrešan argument koji bi usporio inovacije, povećao naknade za oglašavanje i otežao rast hiljadama malih preduzeća i izdavača."

Savezna vlada je saopštila da je cilj istraga i tužbi protiv velikih tehnoloških kompanija postizanje fer uslova za manje firme koje se bore protiv grupe moćnih kompanija koje uključuju "Amazon", "Metu" (Fejsbuk) i "Epl".

"Za razliku od prethodnih slučajeva/istraga protiv 'Guglovog' reklamnog biznisa, smatramo da je tužba Ministarstva pravde posredna i sprečava neke potencijalne linije odbrane", rekao je analitičar finansijske kompanije "Vels Farga" Brajan Ficdžerald.

image