"Gugl": Tužba američkog Ministarstva pravde je "bez osnova"

Amerika tužila tehnološkog giganta zbog zloupotrebe monopola

Tehnološki gigant "Gugl" saopštio je danas da je tužba američkog Ministarstva pravde koje optužuje kompaniju da zloupotrebljava svoju dominaciju u digitalnom oglašavanju "bez osnova" i da će se "snažno braniti".

Američka vlada je u utorak saopštila da bi "Gugl" trebalo da primorati da proda svoj paket menadžera oglasa, što je, piše Rojters, biznis koji je generisao oko 12 odsto "Guglovog" prihoda u 2021. godini, a istovremeno igra ključnu ulogu u ukupnoj prodaji preko pretraživača i klauda.

"Gugl", kome 80 odsto prihoda stiže od reklamnog poslovanja, saopštio je da se vlada poziva na "pogrešan argument koji bi usporio inovacije, povećao naknade za oglašavanje i otežao rast hiljadama malih preduzeća i izdavača."

Savezna vlada je saopštila da je cilj istraga i tužbi protiv velikih tehnoloških kompanija postizanje fer uslova za manje firme koje se bore protiv grupe moćnih kompanija koje uključuju "Amazon", "Metu" (Fejsbuk) i "Epl".

"Za razliku od prethodnih slučajeva/istraga protiv 'Guglovog' reklamnog biznisa, smatramo da je tužba Ministarstva pravde posredna i sprečava neke potencijalne linije odbrane", rekao je analitičar finansijske kompanije "Vels Farga" Brajan Ficdžerald.