Svet

Balkanske veze uhapšenog FBI agenta: Edi Rama jedno od imena iz optužnice

Nakon urgiranja uhapšenog agenta Čarlsa Mekgonigala, FBI je otvorio istragu protiv američkog lobiste koji je radio za albansku političku partiju, Ramine rivale
Balkanske veze uhapšenog FBI agenta: Edi Rama jedno od imena iz optužnicewww.globallookpress.com © Gent Onuzi/XinHua

Bivši agent FBI Čarls Mekgonigal koji je optužen da je primio novac od ruskog oligarha Olega Deripaske, imao je veze i sa balkanskim političarima, pre svega sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa sadašnjim ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem i preminulim biznismenom Davudom Zahirovićem, piše "Vašington post".

U procesu pokrenutom u Vašingtonu, tužioci tvrde da je Mekgonigal od avgusta 2017. godine propustio da otkrije FBI svoj odnos s bivšim službenikom albanske obaveštajne agencije, koji je u optužnici opisan kao "osoba A".

Takođe, krio je da je "imao kontakt" s premijerom Albanije Edijem Ramom.

Krajem 2017. godine, navode vlasti, Mekgonigal je od "osobe A" dobio ukupno 225.000 dolara u gotovini, prvo u parkiranom automobilu ispred restorana u Njujorku, a sledeća dva puta u kući te osobe u Nju Džersiju.

Prema optužnici, Mekgonigal je "ukazao osobi A da će se taj novac isplatiti".

Nekoliko meseci kasnije, na urgiranje Mekgonigala, FBI je otvorio istragu protiv američkog lobiste koji je radio za albansku političku partiju, Ramine rivale.

U toj istrazi je "osoba A" označena kao izvor informacija.

To, kako navodi američki list, nije bio jedini slučaj u kojem optužnice sugerišu da je Mekgonigal koristio svoj posao za vršenje kontrausluge ljudima s kojima je imao neprijavljene finansijske ili lične odnose.

Na putovanju u Austriju 2017. godine, Mekgonigal i tužilac Ministarstva pravde intervjuisali su albanskog biznismena i političara koji su prethodno rekli kontraobaveštajcu da žele da neko istraži pretnju smrću protiv njih, navodi se u optužnici. Mekgonigala je s tom osobom upoznala "osoba A".

Sledeće godine, navodno je tražio od službe FBI za vezu u Ujedinjenim nacijama da ugovori sastanak s tadašnjom američkom ambasadorkom Niki Hejli ili drugim visokim zvaničnikom, kao i s bivšim bosanskim ministrom odbrane i osnivačem bosanske farmaceutske kompanije, navodi "Vašington post".

Reč je o sadašnjem ministru sigurnosti Selmu Cikotiću i preminulom biznismenu iz Gračanice na severozapadu Bosne i Hercegovine, Davudu Zahiroviću.

U optužnici se navodi da su Mekgonigalovi saradnici tražili taj sastanak iz političkih razloga koji bi doneli finansijsku korist "osobi A".

Mekgonigal je tada, prema optužnici, predložio da farmaceutska kompanija plati pola miliona dolara kompaniji registrovanoj na "osobu A", kao naknadu za organizovanje sastanka.

image