Svet

Evropa šalje osamdesetak tenkova Kijevu, njihova efikasnost zavisiće od obuke i municije

Čak i kada bi Ukrajina uspela da postavi čitavu oklopnu brigadu ili više, moskovske snage će se verovatno prilagoditi i na kraju smanjiti njenu moć, zaključuje se u kolumni "Fajnenšel tajmsa"
Evropa šalje osamdesetak tenkova Kijevu, njihova efikasnost zavisiće od obuke i municijewww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Nemačka i njeni evropski partneri planiraju da "brzo" pošalju dva bataljona tenkova "leopard 2" Ukrajini - oko 80 vozila, prenosi "Politiko" i dodaje da je Berlin najavio da će oni napraviti prvi korak i poslati 14 tenkova "leopard 2 A6".

Sajt "Grej zoun" navodi da Nemačka i Poljska šalju po 14 "leoparda", a Britanija 14 svojih "čelendžera".

Očekuje se da će Varšava uskoro poslati još četiri "leoparda 2A6", Španija između 20 i 50 "leoparda 2A4", Norveška osam "leoparda 2A4" a Finska 14 "leoparda 2A4/6". Sjedinjene Američke Države obećale su da će poslati Kijevu 30 tenkova "M1 abrams".

Prema informacijama sajta, Holandija razmatra slanje 18 "leoparda 2A6" a Danska bi mogla da pošalje šest "leoparda 2A5/7".

Franc-Stefan Gedi, istraživač Međunarodnog instituta za strateške studije, u autorskom tekstu za "Fajnenšel tajms" navodi da se u čitavoj priči oko slanja tenkova Ukrajini zaboravlja suštinski važan deo - vojna realnost, odnosno koliko će efikasna biti ova vozila na bojnom polju.

Strah nemačkog kancelara Olafa Šolca da bi slanje tenkova u Ukrajinu eskaliralo situaciju na terenu "nema smisla" budući da je Zapad snabdeo Ukrajinu sistemima veće vatrene moći, naveo je Gedi.

Ono što su oni koji su zagovarali slanje "leoparda 2" i drugih sistema Kijevu precenili je uticaj pojedinačnih delova opreme na tok sukoba.

"Vojna moć se ne odnosi na jednu platformu – ona se oslanja na strukturu snaga, doktrinu, logistiku i snabdevanje, i nematerijalne faktore kao što su moral, obuka i vođstvo. Ovu kumulativnu celinu je teško izmeriti", upozorava Gedi.

"U slučaju 'leoparda 2', efikasnost na bojnom polju će u velikoj meri zavisiti od sposobnosti Ukrajine da vodi ono što je poznato kao kombinovane vojne operacije, koje se mogu uporediti sa smrtonosnom igrom 'kamen, papir, makaze', u kojoj snaga jedne platforme ili sistema dopunjuje prednosti i slabosti drugog. "Leopard 2" bi idealno bio raspoređen uz oklopna borbena vozila pešadije, samohodnu artiljeriju, sisteme protivvazdušne odbrane i elektronsko oružje. Ovo se može postići samo kroz opsežnu obuku, promene u doktrini i neprekidan protok zapadnog oružja i municije", navodi Gedi za "Fajnenšel tajms".

Sjedinjene Države već obučavaju Ukrajince u Nemačkoj kako da bolje organizuju svoje jedinice u borbi, ali obećanje Vašingtona da će poslati tenkove "M1 abrams" dodatno će zakomplikovati operacije Kijeva, s obzirom da oni imaju različite sposobnosti i logističke zahteve od "leoparda".

Moderne kombinovane vojne operacije potiču iz kasnijih godina Prvog svetskog rata, kada je imperijalna Nemačka osmislila novu taktiku za savladavanje Zapadnog fronta kojim je dominirala artiljerija. Saveznici Ukrajine se sada nadaju da će ova taktika pomoći Kijevu da prevlada u teškoj borbi protiv Rusije, piše Gedi.

Ukrajina trenutno koristi tenkove iz sovjetske ere u misijama indirektne vatrene podrške, a ne u ratu tenk na tenk. Da bi u potpunosti iskoristili prednosti "leoparda 2" (koji ima superiorni oklop i precizniji top od ruskih tenkova), Kijev će morati da razvije novu strategiju za ofanzivne operacije. Snaga ovih tenkova leži u brojevima: Ukrajina mora biti u stanju da koristi i održava najmanje jednu oklopnu brigadu koja se sastoji od do 100 "leoparda" da bi imala značajan uticaj na sukob. Ovo će biti izuzetno izazovno, ali ne i nemoguće", navodi Gedi u tekstu za "Fajnenšel tajms".

On napominje da je vojna moć uvek relativna i citira bivšeg američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa: i neprijatelj se pita. "Stoga će reakcija Rusije na "leoparde" delimično odrediti njihov uticaj", dodaje Gedi.

Čak i kada bi Ukrajina uspela da postavi čitavu oklopnu brigadu ili više, moskovske snage će se verovatno prilagoditi i na kraju smanjiti njenu moć, zaključuje Gedi u tekstu za "Fajnenšel tajms".

image