Bajden: Šaljemo tenkove "abrams" Ukrajini, biće potrebni meseci da stignu

Sa ponosom mogu da kažem da su ovi tenkovi najbolji na svetu, poručio američki predsednik

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da će SAD poslati 31 tenk "abrams" Ukrajini, čime je potvrdio ranije pisanje medija.

"Sa ponosom mogu da kažem da su tenkovi 'abrams' najbolji na svetu", poručio je Bajden.

On je dodao da će Vašington obezbediti neophodnu obuku i zalihe potrebne za rad i upravljanje ovim tenkovima, međutim napomenuo je da je za pojavljivanje "abramsa" na bojnom polju potrebno vreme tokom kojeg američke tenkove treba integrisati u sastavni deo ukrajinske vojske.

Zvaničnici Bele kuće rekli su novinarima da će biti potrebno više meseci da američki tenkovi stignu na svoje odredište u Ukrajinu, preneo je Rojters.

Američki predsednik istakao je da su Sjedinjene Države i Evropa u potpunosti ujedinjene, bez obzira na, kako je dodao, očekivanje Rusije da će to savezništvo pući. "Podrška Ukrajini da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet od ruske agresije je obaveza čitavog sveta", dodao je on.

Bajden je ukazao da veliki broj evropskih zemalja pruža podršku Ukrajini, a među njima je i Finska koja je nedavno najavila isporuku pomoći toj zemlji.

Tim povodom, on je ponovio svoju izjavu da je ruski predsednik Vladimir Putin želeo "finlandizaciju Evrope", ali da je dobio "natoizaciju Finske".

Predsednik SAD se zahvalio nemačkim vlastima koje su prethodno saopštile da će Ukrajini poslati tenkove "leopard 2", a na pitanje novinarke da li ga je upravo Nemačka naterala da promeni stav o slanju "abramsa" Ukrajini, Bajden je odgovorio da ga Nemačka nije naterala da promeni mišljenje, već da mu je cilj bio da zapadne zemlje zajedničkim snagama pomognu Kijevu.