Svet

Protesti francuskih radnika uvod u zimu punu nemira?

Širom Francuske štrajkuju radnici naftnih rafinerija, a sličan scenario sledi i drugim evropskim državama
Protesti francuskih radnika uvod u zimu punu nemira?© Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Štrajkovi u francuskim naftnim rafinerijama i skladištima mogli bi da uvedu Evropu u zimu punu nezadovoljstva, piše "Njujork tajms".

Širom Francuske osetna je nestašica benzina, a radnici u četiri od osam rafinerija pokušavaju da se izbore za veće plate koje bi pratile inflaciju, ali i za smanjenje profita koje su u prvih šest meseci ostvarili naftni giganti poput "Total eneržija" (10 milijardi dolara) i "Ekson mobila" (18 milijardi dolara).

Zbog nestašice benzina, benzinske pumpe ostale su bez goriva, što je dovelo do velikih redova, a mediji su izvestili i o tučama između pobesnelih vozača koji su čekali i po nekoliko sati.

Američki list navodi da nezadovoljstvo radnika pokazuje sve veći jaz između nekolicine bogatih i rastućeg broja onih koji se brinu kako će preživeti predstojeću zimu, a štrajkove opisuje kao "veliku društvenu krizu" drugog predsedničkog mandata Emanuela Makrona.

Politički analitičar Bruno Kotre kaže da štrajkovi pred građane stavljaju pitanje koje ih tišti već godinama: "Zbog čega živim u državi koja je bogata, a moram da se mučim?" On navodi da Makron nije uspeo da odgovori na to jednostavno pitanje. 

Iako je inflacija u Francuskoj niža nego u ostatku Evrope, ona je dovela do porasta cena osnovnih namirnica, a "Njujork tajms" upozorava da bi slični scenariji mogli da se jave i u drugim evropskim državama. 

"Sve veći društveni nemiri upravo su ono čega se evropski lideri plaše jer inflacija dostiže najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija", piše list i podseća na velike proteste u Pragu, najveći štrajk britanskih železnica u poslednje tri decenije, ali i obustavu rada radnika u španskim i nemačkim avio kompanijama.

image