Svet

Dačić: Bilo bi nekorektno da Srbija sada uvede sankcije Rusiji

Ministar spoljnih poslova Srbije pozvao je Tursku da iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma na KiM
Dačić: Bilo bi nekorektno da Srbija sada uvede sankcije Rusiji© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Ankari da bi Srbija volela da Turska bude važan faktor stabilnosti u našem regionu i da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma na KiM.

"To znači da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kada je reč o Prištini kako bismo imali konstruktivan odnos od Prištine kada je reč o primeni Briselskog sporazuma i drugih ranije potpisanih sporazuma, kako bismo uopšte mogli da razgovaramo o nekim trajnim političkim rešenjima", poručio je Dačić nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Šef srpske diplomatije je izjavio da je pristao na poziv Turske da Srbija tokom narednih šest meseci predsedava Crnomorskom ekonomskom saradnjom, u kojoj su članice i Rusija i Ukrajina. 

On je takođe podsetio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog "nacionalnih i državnih interesa, ekonomske saradnje, ali i zbog problema koje Srbija ima po pitanju KiM".

"Bilo bi nekorektno da sada Srbije uvede sankcije Rusiji i bilo bi štetno po naše interese. Ali to ne znači da mi nećemo učiniti sve da jasno kažemo da ne podržavamo narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da pomognemo koliko god možemo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ankari

Srpski i turski šefovi diplomatije složili su se da trenutni period predstavlja "zlatno doba" srpsko-turskih odnosa, obećavši da će te odnose samo još više unaprediti. 

"Mislim da i Srbija i Turska žele da budu konstruktivni faktori mira i stabilnosti. Naš interes nije da budemo ni na čijoj strani kad je reč o nekim sukobima, mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake članice UN", ukazao je Dačić.

Čavušoglu osudio spaljivanje Kurana u Stokholmu

Komentarišući postupke lidera desničarske ekstremističke partije Rasmusa Paludana, koji je javno je spalio Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu u zoni koju je ogradila policija, Čavušoglu je izjavio da to nikako ne predstavlja "slobodu mišljenja."

"To što se desilo u Stokholmu, to je mržnja, nacionalizam - ne znam kako to možemo nazvati, ali svakako ne 'slobodom mišljenja'", rekao je on.

Šef turske diplomatije je dodao da "Zapad samo govori o slobodi mišljenja kada se uradi neko loše delo prema muslimanima", dodavši da se "oni koji nama, kao i Srbiji, čitaju lekcije, ne ponašaju u skladu sa normama EU."

Čavušoglu je, takođe, kritikovao Švedsku zbog prokurdskih protesta u zemlji, na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Radničku partiju Kurdistana. 

"Te akcije su pokazale da Švedska ne želi da postane NATO članica", ukazao je on.

image