Svet

Nove sankcije SAD Rusiji: Na crnoj listi Prigožin i osobe povezane sa grupom "Vagner"

Ministarstvo finansija uvelo je dodatne sankcije koje se odnose na šest pojedinaca i 12 poslovnih entiteta iz Ruske federacije povezanih sa "Vagnerom"
Nove sankcije SAD Rusiji: Na crnoj listi Prigožin i osobe povezane sa grupom "Vagner"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija preduzela je dodatne mere protiv šest pojedinaca i 12 poslovnih entiteta Ruske Federacije.

Sankcije protiv pravnih i fizičkih lica usmerene su na strukture i osobe koje su povezane sa grupom "Vagner", kao i na njenog osnivača Jevgenija Prigožina. SAD su, inače, ovu grupu proglasili "transnacionalnom kriminalnom organizacijom".

"Osoblje Vagnera učestvovalo je u kontinuiranom obrascu ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice dece i fizičko zlostavljanje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju", navodi se na sajtu ministarstva.

Prema saopštenju resornog ministarstva, sankcije se uvode protiv preduzeća za remont brodova, kao i protiv vicepremijera i ministra industrije i trgovine Rusije Denisa Manturova, predsednika Republike Tatarstan Rustama Minihanova i njegove supruge Gulsine Minihanove. Sankcije se nadovezuju na one koje je uveo Stejt department.

"Cilja se na infrastrukturu koja podržava operacije na bojnom polju u Ukrajini, uključujući proizvođače ruskog oružja i one koji upravljaju područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Američko ministarstvo ističe da Vašington uvodi sankcije protiv četiri strukture, povezane sa holdingom "Interros" ruskog preduzetnika Vladimira Potanjina.

Istovremeno, Stejt department je saopštio da SAD uvode vizne sankcije protiv 531 predstavnika Oružanih snaga Rusije.

Sjedinjene Američke Države prethodno su 15. decembra proširile sankcije protiv Rusije.

Na "crnoj listi“ Vašingtona nalazi se i ruski preduzetnik Vladimir Potanjin, ruski zvaničnici i nekoliko kompanija. Istog dana su stalni predstavnici zemalja EU usaglasili deveti paket sankcija protiv Rusije.

Vagner grupu su takođe sankcionisale Australija, Kanada, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija.

image