Japan i Holandija uz SAD u "ratu čipova" protiv Kine

Dva američka saveznika su ključni snabdevači opreme i materijala za proizvodnju čipova

Japan i Holandija će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u nametanju ograničenja na izvoz poluprovodnika i čipova u Kinu, što bi trebalo da naruši ambicije Pekinga da pokrene sopstvenu industriju čipova.

Prema izvorima "Japan tajmsa", američki, holandski i japanski zvaničnici trebalo bi da okončaju pregovore u Vašingtonu, u petak, 27. januara, o novom setu pravila u vezi s tim koja se roba sme isporučivati kineskim kompanijama. Neimenovani izvori istakli su i da nema plana da se rezultat dogovora javno objavi.

Inače, dva američka saveznika Japan i Holandija su ključni snabdevači opreme i materijala za proizvodnju čipova, što će doprineti efikasnosti ograničenja za čipove u SAD.

Holandija će uvesti ograničenja za svoju kompaniju "ASML holding", koja neće smeti da prodaje neke svoje mašine "za duboku ultraljubičastu litografiju" (EUV), neophodne za pravljenje pojedinih naprednih čipova bez kojih je nemoguće formiranje proizvodnih linija.

Japan će postaviti slična ograničenja za "Nikon".

Restrikcije u vezi sa čipovima pokrenula je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u oktobru 2022, sa ciljem da spreče Kinu da proizvodi napredne poluprovodnike ili kupuje najsavremenije čipove iz inostranstva koji bi joj pomogli u razvoju vojske i veštačke inteligencije.

Holandija, Japan i SAD su zemlje u kojima posluju najznačajnije kompanije za proizvodnju opreme za izradu čipova, uključujući ASML, japanski "Tokio elektron" i američku "Aplajd materijals".

Američki proizvođači opreme žalili su se ranije da je akcija Bajdenove administracije omogućila inostranim konkurentima da nastave da rade na jednom od najvećih tržišta za njihove proizvode i podrila cilj ograničavanja vojnog napretka Kine, dok je Kina u decembru 2022. pokrenula spor sa Svetskom trgovinskom organizacijom ne bi li se ukinula pomenuta ograničenja.

Međutim, izvršni direktor ASML-a Peter Venink izjavio da mere za kontrolu izvoza koje predvode SAD neće uticati na kineske napore da razviju sopstvenu tehnologiju u naprednoj opremi za proizvodnju čipova.

"Ako ne mogu da nabave te mašine, sami će ih razviti", rekao je on u intervjuu za "Blumberg njuz". "To će potrajati, ali na kraju će uspeti."