Pandemija odnela pande: Zoološki vrt u Finskoj nema para da ih održava, vraća ih u Kinu

Pritisnut krizom izazvanom korona virusom, zoološki vrt u Finskoj moraće da vrati pande u Kinu

Jedan zoološki vrt u Kini planira da vrati dve džinovske pande koje su pozajmili od Kine, pošto nisu u mogućnosti da plaćaju njihovo održavanje.

Dve pande, Lumi i Piri, došle su u Finsku u januaru 2018. godine, devet meseci nakon što je kineski lider Si Đinping posetio tu nordijku zemlju i potpisao sporazum o zaštiti životinja.

Zoološki vrt "Ahtari", koji je privatna kompanija, našao se u finansijskim problemima kada je pandemija korona virusa drastično smanjila broj posetilaca poslednjih godina, prenosi Rojters.

Oni su od finske vlade 2021. godine dobili 200.000 evra jednokratne pomoći, ali je njihov zahtev za pozajmicu od 5 miliona evra odbijen.

Ta odluka je donesena nakon što su neki članovi finskog parlamenta naglasili da je reč o sumi koja je veća od ukupne količine novca koji njihova zemlja troši na zaštitu autohtonih ugroženih životinjskih vrsta.

Ministarstvo spoljnih poslova je najavilo da će formirati radnu grupu koja bi tražila rešenje za ovaj problem, ali su dodali da nije izvesno da će ono biti pronađeno.

"Ukoliko pande budu vraćene, smatramo da će Kina razumeti da je reč o odluci privatne kompanije koja se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji", rekao je portparol ministarstva. "Ne mislimo da će ovo imati šire posledice na odnose između Finske i Kine".

Konačna odluka o pandama biće doneta 28. februara, rekao je zoološki vrt.

Velike pande, koji važe za jedne od omiljenih životinja širom sveta, smatraju se ugroženim zato što je značajan deo njihovog prirodnog staništa u južnoj Kini pogođen sečom šuma.

Kina je započela vođenje svoje "panda diplomatije" 1972. godine, kada su prve dve pande poslate Sjedinjenim Američkim Državama.