Moždani udari sve češće pogađaju mlade u SAD

Između 2003. i 2012. godine zabeležen je porast moždanih udara od 32 odsto među ženama starosti od 18 do 34 godine i 15 odsto među muškarcima iste starosne dobi, a najverovatniji uzrok - prekomerna težina

Moždani udari postaju sve češći zdravstveni problem sa kojim se suočava generacija milenijalaca u Sjedinjenim Američkim Državama, pa tako jedan od deset pacijenata koji je doživeo ovo ozbiljno zdravstveno stanje ima manje od 45 godina.

Populacija koja sada ima od 18 do 42 godine, izloženija je moždanim udarima nego prethodne generacije kada su bili istih godina. Između 2003. i 2012. godine zabeležen je porast moždanih udara od 32 odsto  među ženama starosti od 18 do 34 godine, i 15 odsto među muškarcima iste starosne dobi, pokazala su istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koje prenosi portal „Ril klir sajens“.

Dalja analiza ovih podataka, objavljena u časopisu "Sajentifik Ameriken" pokazala je da je porast uglavnom zabeležen na zapadu i srednjem zapadu države, gde je broj moždanih udara među mladima porastao za 70 odsto, odnosno 34 odsto. Naročito visok procenat zabeležen je u urbanim sredinama.

Navodi se nekoliko mogućih uzroka koji dovode do ovog stanja, ali je kao najverovatniji izdvojena prekomerna težina koja je kod pripadnika ove generacije sve izraženija i to još od detinjstva.

Amerikanci su uspeli da pobede jednu lošu naviku: upotreba cigareta smanjena je sa 45 odsto aktivnih pušača pedesetih godina prošlog veka, na 12,5 odsto u 2020. godini. Ali, od sedamdesetih godina dobrobit od smanjivanja broja pušača na javno zdravlje nacije počeo je ozbiljno da nagriza problem rasta broja gojaznih.

Prekomerna težina u detinjstvu naročito je opasna kada je reč o ranom moždanom udaru, a milenijalci su bili prva generacija koja je bila ozbiljno pogođena ovim zabrinjavajućim trendom.

Broj gojazne dece porastao je više nego tri puta za nešto manje od četiri decenije: od pet odsto u 1978. na 18,5 odsto 2016. godine. Samim tim porastao je i broj dece koja imaju zdravstvene probleme povezane sa prekomernom telesnom težinom, poput dijabetesa, hipertenzije, koja konačno može dovesti i do moždanog udara.

Ako u lošoj vesti može biti i nekih pozitivnih strana to je onda verovatno podatak da je smrtnost pacijenata koji dožive moždani udar značajno smanjena. Tome doprinose mlade godine pacijenata, ali i hirurški zahvati kojima se sada ovo teško zdravstveno stanje uspešnije leči nego sedamdesetih godina prošlog veka.

Osim moždanih udara, milenijalci sve više obolevaju i od raka, a najveći broj slučajeva dovodi se u vezu sa lošom ishranom.