Svet

Hamas preuzeo odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu

Palestinski Hamas preuzeo je odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu
Hamas preuzeo odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Palestinski Hamas preuzeo je odgovornost za nočašnji napad na sinagogu u severnom delu Istočnog Jerusalima u kome je poginulo sedam osoba, dok su tri ranjene.

Napadač koji je pucao na vernike koji su izazili iz sinagoge, Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobegne, prenosi "Tajms of Izrael".

Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa "pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa" i raciju izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

"Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike", dodao je Hamada.

U međuvremenu, svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN je na vanrednoj sednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu, prenosi "Tajms of Izrael".

Sednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.

Sednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako rešiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja, prenosi RTS.

Predstavnik SAD je na sednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

image