Pentagonov istraživački centar upozorava na opasnost produženog sukoba u Ukrajini

Troškovi "dugog rata" prevazilaze korist za SAD, navodi se u izveštaju "tink-tenka" američkog Ministarstva odbrane

Iako i Moskva i Kijev smatraju da će imati koristi od nastavka sukoba, takav razvoj događaja nije u najboljem interesu Vašingtona, ocenjuje Pentagonov istraživački centar RAND.

Autori izveštaja pod nazivom "Izbegavanje dugog rata" Semjuel Čarap i Miranda Pribi, navode da su američki interesi "često u skladu sa ukrajinskim interesima, ali nisu sinonim za njih".

U izveštaju se navodi da je sukob već naneo značajnu ekonomsku, vojnu i štetu reputaciji Rusije tako da njeno "dalje postepeno slabljenje verovatno više nije toliko značajna korist za interese SAD".

Ni cena sukoba za Zapad nije bila beznačajna, od poremećaja na tržištu energenata, hrane i đubriva do troškova "održavanja Ukrajine ekonomski solventnom" koji će se, navode Čarap i Pribi, vremenom samo "množiti".

Vojna pomoć NATO-a Ukrajini "takođe bi mogla postati neodrživa nakon određenog perioda", dok bi Rusija mogla da "preokrenuti situaciju na bojnom polju u svoju korist", navodi se u izveštaju i dodaje da konflikt "troši vreme visokih kreatora politike i vojne resurse SAD", odvraćajući Vašington od drugih globalnih prioriteta, kao što je Kina, dok gura Moskvu bliže Pekingu.

Ukratko, posledice dugog rata – u rasponu od povećanih rizika eskalacije do ekonomske štete – daleko nadmašuju moguće koristi, zaključuju stručnjaci.

Studija opisuje viziju pobede predsednika Vladimira Zelenskog, u kojoj bi Ukrajina povratila sve teritorije na koje polaže pravo i primorala Rusiju da se učestvuje u suđenjima za ratne zločine i reparacijama, kao "optimističnu" i "neverovatnu".

Moskva "smatra ovaj rat skoro egzistencijalnim" i pokazuje "visok nivo rešenosti", upozoravaju autori i dodaju da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako se oseti ugroženom.

Izgledi za postizanje neke vrste mira su "loši u bliskoj budućnosti", priznaje se u izveštaju, pošto Kijev veruje da će se podrška Zapada nastaviti na neodređeno vreme, dok Moskvi nije dat razlog da veruje da će sankcije ikada biti ukinute.

SAD bi mogle "da uslove buduću vojnu pomoć Ukrajini posvećenošću mirovnim pregovorima" i istovremenu Kijevu daju bezbednosne garancije koje ne bi bile "tako obavezujuće kao američki sporazumi o međusobnoj odbrani" ili članstvo u NATO-u, navodi se u izveštaju. Vašington takođe treba da pruži Moskvi uveravanja u pogledu neutralnosti Ukrajine i da postavi "uslove za ublažavanje sankcija".

Osnovan 1948. godine, RAND je decenijama pružao Pentagonu savete o politici. Istraživački centar je 2019. godine objavio predlog "debalansiranja" Rusije, koji je uključivao ekonomske sankcije, slanje oružja Ukrajini, podsticanje protesta u Centralnoj Aziji, pa čak i raspoređivanje više nuklearnog oružja po evropi Evropi.