Amerika ukida TikTok? Kongres razmatra potpunu zabranu aplikacije

Kineska aplikacija navodno ugrožava nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država

Američka zabrana korišćenja kineske aplikacije TikTok na telefonima zvaničnika uskoro bi mogla da se proširi na sve građane Sjedinjenih Država. 

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma planira da sledećeg meseca glasa o nacrtu zakona koji ima za cilj blokiranje upotrebe popularne kineske aplikacije za društvene mreže u Sjedinjenim Državama, potvrdio je komitet. 

Prema rečima republikanca Majkla Mekola, mera o zabrani TikToka donosi se zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost SAD.

"Brine što ova aplikacija kineskoj vladi daje uvid u naše telefone", rekao je Mekol za "Blumberg njuz".

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je 2020. godine pokušao je da onemogući nove korisnike da preuzimaju TikTok aplikaciju, ali je izgubio niz sudskih sporova oko tog pitanja, navodi Rojters.

Bajdenova administracija je u junu 2021. formalno, takođe, odustala od tih napora.

Zatim je u decembru i republikanski senator Marko Rubio pokušao da blokira sve transakcije bilo koje kompanije društvenih medija, u ili pod uticajem Kine i Rusije.

Već tri godine kompanija TikTok, koja ima više od 100 miliona američkih korisnika, pokušava da uveri Vašington da ni Komunistička partija Kine ni bilo koja druga institucija ne može da pristupi ličnim podacima američkih korisnika i da ne može da manipuliše njihovim sadržajem.

TikTok i Komitet američke vlade za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), moćno telo za nacionalnu bezbednost, od 2021. godine pregovaraju sa ciljem da se postigne sporazum o nacionalnoj bezbednosti radi zaštite podataka američkih korisnika te društvene mreže.

TikTok je, prema sopstvenom priznanju, do sada u napore da dokaže u aplikaciji ne postoje "prozori za špijuniranje" okvirno uložio 1,5 milijardi dolara.

U više od 25 američkih država na snazi je zabrana upotrebe TikToka na uređajima različitih institucija i državnih organa.