Svakodnevni obračuni bandi u Stokholmu: Trinaesta eksplozija od početka godine

Od ubistva ozloglašenog člana bande Mehdija "Dumlea" Sačita, koji je likvidiran na božićno jutro, gotovo svakodnevno dešavaju se obračuni bandi u Stokholmu

Snažna eksplozija koja se dogodila u četvrtak rano ujutro u industrijskoj zoni u regionu Stokholma 13. je eksplozija koja se dogodila u Švedskoj u poslednjih 26 dana.

Nadležne službe su za Švedsku nacionalnu televiziju potvrdile incident i nazvale ga "snažnom detonacijom".

"Nešto je puklo ispred industrijske zgrade i nastala je rupa na fasadi", rekao je Daniel Kaisidis, službenik zadužen za Vatrogasnu službu Sedertorna za javni servis Švedske.

Portparol stokholmske policije Tove Hag, prokomentarisao je eksploziju u četvrtak ujutro, rekavši da nema izveštaja o povređenima.

"Bilo je ljudi u industrijskoj zoni u vreme ekspolozije, ali ne znam tačno gde su bili. Nema izveštaja o povređenima", naveo je Hag.

Istražitelji kažu da za sada nemaju osumnjičenih u vezi sa eksplozijom, ali da pregledaju snimke sa sigurnosnih kamera u pokušaju da identifikuju krivce i utvrde mogući motiv.

Od ubistva ozloglašenog člana bande Mehdija "Dumlea" Sačita, koji je likvidiran na božićno jutro, gotovo svakodnevno dešavaju se obračuni bandi u Stokholmu.

Prema SVT-u, osam od 13 eksplozija dogodilo se u regionu Stokholma, a samo jedna se dogodila u "ranjivoj" zabranjenoj zoni, koja je bila u gradu Geteborgu.

Policijski ekspert za bande Gunar Apelgren ocenio je da se ovim trajno narušava osnovna sigurnost koju žele tamo gde žive. 

"Neželjeni efekat eksplozija je da dobijete veliku gnojnu ranu u telu društva koja vremenom ostaje u lokalnoj zajednici. Ima snažan psihološki efekat", naveo je ekspert.

Bombaški napadi i napadi ručnim bombama nisu ništa novo u Švedskoj i predstavljaju problem godinama, a većina eksplozija se obično odnosi na obračune u podzemlju.

Budući da je većina ručnih bombi korišćenih u bombaškim napadima uvezena iz inostranstva, prvenstveno sa Balkana, švedski zakonodavci su 2017. godine usvojili zakon kojim će se pozabaviti uvozom ručnih bombi.