Kina razvija PVO sistem odbrane od hipersoničnog oružja

Kineski inženjeri na korak od velikog napretka u vazdušnoj odbrani

Tim kineskih vazduhoplovnih inženjera saopštio je da je prevazišao veliku barijeru u zaštiti zemlje od potencijalnog napada hipersoničnim oružjem.

Kako prenosi "Saut Čajna morning post", kineski inženjeri razvili su sistem protivvazdušne odbrane za višekratnu upotrebu, koji je zasnovan na bespilotnoj letelici velikog doleta koja može da leti brzinom pet puta većom od brzine zvuka.

Korišćenjem satelita za rano upozoravanje i zemaljskih radarskih stanica, letelica može da predvidi putanju nadolazeće hipersonične rakete, a zatim da lansira malo kinetičko oružje da neutrališe pretnju usred leta.

Kada je napad bude sprečen, letelica može da se vrati na aerodrom i bude spremna za sledeću misiju, kažu inžinjeri.

Poslednjih godina, tehnologija hipersoničnog oružja doživela je brz razvoj u Rusiji i Kini. Kao odgovor na to, američka vojska je 2020. pokrenula "Glajd fejz interceptor" (GPI), program koji ima za cilj izgradnju efikasnog sistema protivvazdušne odbrane od hipersoničnih pretnji.

Ogroman, složen sistem uključuje novu generaciju špijunskih satelita koji mogu da otkriju i prate hipersoničnu raketu lansiranu sa bilo koje lokacije na planeti.

Program je prošle godine dodelio velike odbrambene ugovore kompanijama kao što su "Nortrop Graman" i "Rajeton" za razvoj hipersoničnih projektila zemlja-vazduh.

Kineska vlada je uložila velika sredstva u razvoj tehnologije hipersoničih letelica. Univerziteti se finansiraju za proizvodnju i testiranje prototipa aviona koji se pokreću naprednim pogonskim sistemima.

Prošlog jula, tim sa Severozapadnog politehničkog univerziteta u Sianu, izveo je probni let hipersonične letelice sa "skramdžet" motorom koji pokreće jeftin kerozin.

Hipesonični motori, kao što je "skramdžet", oslanjaju se na velike brzine aviona za kompresovanje vrućeg vazduha koji se brzo kreće i pali gorivo u komori za sagorevanje bez pokretnih komponenti.

Hipersonični avioni stoga mogu da lete dalje i efikasnije od letelica na raketni pogon jer ne moraju da nose sopstveni kiseonik. Pored toga, takvi avioni nisu podložni trzanju ili kotrljanju kao rakete, što može značajno da promeni protok vazduha i uguši motor.

Od Siana, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova optužuje Agenciju za nacionalnu bezbednost SAD za hakovanje univerzitetske mreže kampusa i krađu podataka u vezi sa osetljivom tehnologijom.