Svet

NATO admiral: Spremni smo za sukob sa Rusijom (VIDEO); Ruska duma: Uvlačite svet u nuklearni kolaps

Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije problem vašeg neprijatelja, već vaš problem, kaže Rob Bauer
NATO admiral: Spremni smo za sukob sa Rusijom (VIDEO); Ruska duma: Uvlačite svet u nuklearni kolapsGetty © Omar Havana/Getty Images

Predsednik vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio je da je Alijansa spremna za direktnu konfrontaciju sa Rusijom, kao i da zapadne države treba da budu bolje pripremljene.

"Spremni smo za sukob sa Rusijom. Bićemo spremni da odgovorimo ako Ruska Federacija pređe crvenu liniju invazijom na neku od zemalja članica Alijanse", rekao je Bauer u inetervjuu za portugalski kanal "RTP".

Bauer je istakao da zemlje članice NATO-a treba da budu spremne za eventualni sukob, pošto vojna inicijativa sada pripada Rusiji.

"Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije problem vašeg neprijatelja. To je vaš problem", rekao je on.

Kako je Bauer naveo, ranije je NATO bio taj koji je odlučivao o slanju trupa u Avganistan ili Irak.

"Mi smo bili ti koji su odlučivali kada se ide, o broju trupa koje šaljemo, koliko će to trajati. Sada nam Rusija 'dolazi bez poziva'. Moramo bolje da se pripremimo, ali nemamo vremena", istakao je.

Što se tiče mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, kako je rekao NATO admiral, to ne bi nikom odgovaralo.

"Mislim da ruski predsednik Vladimir Putin nije lud i to je dobra vest. On ima ideje koje ne odgovaraju našim idejama. Ali on je ipak racionalna osoba. Smatram da taj rat treba da se izbegne, jer tu neće biti pobednika", poručio je.

Ruski senator: Izjave o konfrontaciji između NATO-a i Rusije uvlače svet u nuklearni kolaps

Reči NATO admirala komentarisao je poslanik ruske Državne dume Oleg Morozov, koji je za RIA Novosti rekao da izjave o spremnosti NATO-a za direktnu konfrontaciju sa Rusijom uvlače svet u nuklearni kolaps i da Ruska Federacija nikada nije tražila sukob sa Alijansom.

"NATO mora da shvati da takve izjave uvlače svet u nuklearni kolaps. Takva retorika neće promeniti svrhu specijalne operacije i naterati nas da napustimo svoje ciljeve u Ukrajini. Moraju da prihvate da nuklearni sukob ne podrazumeva selektivnost", poručio je Morozov.

Istovremeno, ruski poslanik je Bauerovu izjavu nazvao "monstruoznom", uz napomenu da Rusija nikada nije tražila vojni sukob sa NATO-om i da je učinila sve da smanji vojnu napetost.

"Naš odgovor bi trebalo da bude jačanje vojnog pritiska u Ukrajini. Svaki korak napred pomera rat sa NATO-om. Nazad – približava ga!", zaključio je.

Predsednik vojnog komiteta Alijanse ranije je izjavio da će Rusija biti pretnja NATO-u čak i ako njene snage budu poražene u Ukrajini.

On je reako da pretnja neće nestati jer će Rusi, bez obzira na ishod specijalne vojne operacije, imati slične ambicije kao i sada.

NATO, kako Bauer kaže, očekuje da će Moskva pokušati da obnovi, pa čak i ojača, svoje vojne kapacitete iscrpljene tokom sukoba.

image