Svet

Sunak otpustio predsednika stranke konzervativaca zbog poreskih malverzacija

Jasno je da je došlo do ozbiljnog kršenja ministarskog kodeksa, poručio je britanski premijer
Sunak otpustio predsednika stranke konzervativaca zbog poreskih malverzacijawww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Britanski premijer Riši Sunak razrešio je danas dužnosti u vladi predsednika Konzervativne partije Nadima Zahavija, nakon što je nezavisna istraga o njegovim poreskim poslovima ukazala na ozbiljno kršenje ministarskog kodeksa.

"Jasno je da je došlo do ozbiljnog kršenja ministarskog kodeksa. Kao rezultat toga, obavestio sam vas o svojoj odluci da vas razrešim sa položaja u vladi njegovog veličanstva", naveo je Sunak u pismu Zahaviju, prenosi Rojters.

Zahavi je obavljao funkciju ministra bez portfelja u vladi Rišija Sunaka.

On je rekao da su britanske poreske vlasti presudile da je bio "nepažljiv" sa svojim izjavama, ali da nije namerno napravio grešku kako bi platio manji porez.

Nezavisni savetnik Lori Magnus otkrio je da je Zahavi obmanjivao kada je rekao da su izveštaji prošlog jula o njegovim poreskim poslovima bili "očigledna zabluda".

Zahavi nije ispravio rekord sve do prošle nedelje, kada je rekao da je postigao nagodbu sa vlastima.

"Smatram da je ovo kašnjenje u ispravljanju neistinite javne izjave u suprotnosti sa zahtevom za transparentnošću", rekao je Magnus u pismu Sunaku.

Dodao je da je Zahavi pokazao "nedovoljno uvažavanje" zahteva "da bude pošten, otvoren i uzoran građanin".

"Ponašanje gospodina Zahavija kao ministra palo je ispod visokih standarda koje, kao premijer, s pravom očekujete od onih koji služe u vašoj vladi", rekao je Magnus.

image