Britanska vojska špijunirala svoje građane za vreme korone

Nepoželjni narativi odmah su bili potisnuti ili uklonjeni sa društvenih mreža

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pažljivo je pratilo naloge javnih ličnosti na društvenim mrežama koje su bile kritične prema vladinoj politici tokom pandemije, upozorio je uzbunjivač.

Njegova izjava "Dejli mejlu" u suprotnosti je sa tvrdnjama zvaničnika da je vlada ikada sprovela bilo kakav nadzor takvog tipa.

Vojna 77. brigada, specijalna jedinica "Fejsbuk ratnika" veštih u psihološkim operacijama i korišćenju društvenih mreža u nekonvencionalnim sukobima informacionog doba, navodno je sastavila dosijee o influenserima koji su dovodili u pitanje odgovor Londona na izbijanje pandemije korona virusa, otkrio je izvor iz ove jedinice.

On je dodao da su dužnosti jedinice uključivale borbu protiv "dezinformacija" i "štetnih narativa navodnih stručnjaka", kao i da su nepoželjni narativi odmah bili potisnuti ili uklonjeni. Istovremeno, vladine smernice o zaključavanju, broju mrtvih, preporukama o vakcinaciji bili promovisani.

"Imao sam utisak da je vlada bila više zainteresovana za zaštitu uspeha svoje propagande nego za otkrivanje stranog mešanja", rekao je uzbunjivač.

Grupa za građanske slobode "Big Brader Voč" pribavila je obimnu dokumentaciju koja potkrepljuje tvrdnje uzbunjivača.

Oni su otkrili da su u nadzor britanskih civila bile uključene i Jedinica za borbu protiv dezinformacija Odeljenja za digitalne medije, kulturu, medije i sport i Jedinica za brzo reagovanje, te da je rad Vlade Velike Britanije "opasan po demokratiju".