Svet

Prva dva razgovora generala NATO-a i budućeg predsednika Češke – Ukrajina i Tajvan

Petr Pavel rekao je da Ukrajina može da se osloni na dalju podršku Češke, kao i da će nastaviti jačanje partnerstva sa samoproglašenim Tajvanom
Prva dva razgovora generala NATO-a i budućeg predsednika Češke – Ukrajina i Tajvan© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Budući češki predsednik, inače bivši NATO general Petr Pavel pokazao je da će se dosledno držati svog prozapadnog kursa, budući da je, svoje prve zvanične razgovore od kako je osvojio većinu glasova, obavio sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i predsednicom međunarodno nepriznatog Tajvana Caj Ingven.

"Želeo bih da zahvalim predsedniku Zelenskom na čestitkama za moju pobedu na izborima i na njegovom pozivu da posetim Kijev", napisao je Pavel na Tviteru, dodajući da je ukrajinskog kolegu uverio da "Ukrajina i dalje može da se oslanja na na podršku Češke".

Ovaj Pavelov postupak međutim, Čehe nije iznenadio, budući da se on i kadidovao tvrdeći da želi da Češka ostane čvrsto usidrena u Evropskoj uniji i NATO-u, i zalažući se za nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Zbog njegovih insistiranja da Zapad treba snažnije da reaguje na "rusku agresiju", njegov protivkandidat Andrej Babiš, upozoravao je da bi Pavel kao bivši vojnik mogao da uvuče Češku u rat u Ukrajini.

Pavel je na Tviter nalogu, međutim, pokazao i da će nastaviti da produbljuje odnose sa međunarodno nepriznatim Tajvanom.

"Danas sam razgovarao sa predsednicom Tajvana Caj Ingven. Zahvalio sam joj na čestitkama i uverio je da Tajvan i Češka dele vrednosti slobode, demokratije i ljudskih prava. Dogovorili smo se o jačanju našeg partnerstva", naveo je budući predsednik Češke, ističući da se nada da će imati priliku da se sa Ingven u budućnosti sretne i lično.

Kina je, inače prošle godine ozbiljno kritikovala ponašanje Češke, budući da je delegacija te zemlje otputovala na Tajvan, ostrvo koje Peking smatra svojom neotuđivom teritorijom.

Ostaje da se vidi kako će Kina reagovati na potez novoizabranog češkog predsednika, budući da je tada oštro saopštila da je dolazak delegacije Čeha na Tajvan "bio očigledna podrška separatističkim snagama koje se zalažu za 'nezavisnost Tajvana', ozbiljno kršenje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine i ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa i bilateralnih političkih obaveza".

Petr Pavel inače je nekadašnji predsednik Vojnog komiteta NATO-a i načelnik Generalštaba čeških oružanih snaga.

Tokom svoje karijere, general Pavel bio je na raznim funkcijama, a služio je i u UNPROFOR-u u Bosni i Hercegovini, gde je učestvovao u evakuaciji francuskih trupa i tom prilikom pregovarao i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Pavel je bio i zamenik načelnika generalštaba Oružanih snaga Češke Republike od jula 2011. do juna 2012. godine, da bi zatim bio unapređen i u načelnika Generalštaba.

Dve godine kasnije imenovan je za predsednika Vojnog komiteta NATO-a, a aktivnu vojnu službu napustio je 2018.godine

image