Svet

Kina želi čvršće ekonomske veze sa Saudijskom Arabijom

Kineski ministar je insistirao na izgradnji "zone slobodne trgovine Kine i Zaliva što je pre moguće", dok je saudijski princ istakao da njegova zemlja u potpunosti podržava princip jedne Kine
Kina želi čvršće ekonomske veze sa Saudijskom Arabijom© Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Novi kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang želi da izgradi jače veze sa Saudijskom Arabijom i uspostavi zonu slobodne trgovine između Kine i Zaliva "što je pre moguće", navodi se u saopštenju tamošnjeg ministarstva, prenosi Rojters.

Bivši kineski ambasador u SAD koji je na mesto šefa diplomatije došao krajem prošle godine izneo je taj predlog u telefonskom razgovoru sa svojim kolegom iz Saudijske Arabije, princem Fejsalom bin Farhanom el Saudom, kada je i istakao da Kina visoko ceni doslednu i čvrstu podršku Saudijske Arabije o pitanjima koja se tiču ključnih kineskih interesa.

Ćin Gang je rekao i da bi strane trebalo da prošire saradnju u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, infrastrukture, investicija, finansija i visoke tehnologije.

Kineski ministar je insistirao na kontinuiranom jačanju strateškog partnerstva Kine i Zaliva, te izgradnji "zone slobodne trgovine Kine i Zaliva što je pre moguće".

Princ El Saud je pak rekao da su za Saudijsku Arabiju odnosi s Kinom kamen temeljac spoljnih odnosa i da njegova zemlja u potpunosti podržava princip jedne Kine.

Ćin, koji je upravo završio turneju u nekoliko afričkih zemalja, razgovarao je telefonom i s potpredsednikom holandske vlade i ministrom inostranih poslova Vopkeom Hoekstrom, te šefom diplomatije Argentine Santjagom Kafierom.

Inače, juče (30. januar) je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao telefonom s prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salman el Saudom o saradnji u okviru OPEK+ kako bi se obezbedila stabilnost globalnog tržišta nafte. Takođe, razgovarali su o razvoju bilateralne saradnje na političkom, trgovinskom, ekonomskom i energetskom planu.

image