Svet

De Golov unuk: Amerikanci, urazumite se i sklopite mir sa Rusijom

Isporuka zapadnog naoružanja Ukrajini povećava rizike od trećeg svetskog rata, kaže Pjer de Gol
De Golov unuk: Amerikanci, urazumite se i sklopite mir sa RusijomGetty © Keystone Colour/Getty Images

Posle nabavke tenkova, Kijev bi mogao da dobije moćnije oružje, jer isporuka zapadnog naoružanja Ukrajini povećava rizike od trećeg svetskog rata, izjavio je Pjer de Gol, unuk bivšeg francuskog predsednika Šarla de Gola.

"Ova odluka će izazvati isporučivanje sve snažnijeg oružja, oružja većeg dometa. To će, nažalost, povećati rizik od nuklearnog sukoba. Ovo je ambis na čijoj ivici stojimo", rekao je on na okruglom stolu "Sećanje na Drugi svetski rat u Rusiji i Francuskoj, 80-godišnjica pobede u Staljingradskoj bici".

De Golov unuk je napomenuo da je došlo vreme da se u ovom sukobu "urazume Amerikanci" i da se postigne održiv mir sa Rusijom.

"Vreme je da se Francuska i njen predsednik osveste da su velika nezavisna nacija i da igraju ulogu koja im je zaista dodeljena. Neophodno je Rusiji pružiti ozbiljne garancije", dodao je de Gol.

Prema njegovim rečima, Rusija i Francuska imaju zajedničku istoriju koja je jaka, uprkos povremenim sukobima interesa i činjenici da je Pariz postao neprijateljski raspoložen prema Moskvi. On je napomenuo da zajednička istorija može zaseniti sukob interesa.

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da se Kijevu isporuče tenkovi "leopard", objavio je "Špigl".

Nemački list navodi da su u pitanju modeli "leopard 2A6" i, citirajući izvore, da će doći direktno iz skladišta Bundesvera. 

Biće isporučena jedna četa tenkova (sastoji se od tri tenkovska voda sa po četiri tenkovske posade).

Pored toga, Berlin namerava da dozvoli i drugim državama koje poseduju te tenkove da ih pošalju Ukrajini.

image