Svet

Jeljcin priznao Bušu pre 30 godina: U Vrhovnoj radi postoji grupa ekstremista

Prvi ruski predsednik rekao je da su Rusi većina na Krimu koji bi mogli da glasaju za pripajanje Rusiji
Jeljcin priznao Bušu pre 30 godina: U Vrhovnoj radi postoji grupa ekstremistawww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Prvi ruski predsednik Boris Jeljcin je 1992. godine, na proširenom sastanku sa tadašnjim američkim predsednikom Džordžom Bušom u Kemp Dejvidu, nazvao je Ukrajinu "glavnim destabilizujućim faktorom", navodi se u transkriptu razgovora koji je objavila američka javna istraživačka organizacija "Arhiv nacionalne bezbednosti" na Univerzitetu "Džordž Vašington".

Kako se navodi u dokumentu, Jeljcin je ocenio da je imao "dobre lične odnose" sa Leonidom Kravčukom, koji je bio predsednik Ukrajine od 1991. do 1994. godine. Istovremeno, bivši ruski lider je ukazao na prisustvo poslanika nacionalista u Vrhovnoj radi.

"U Vrhovnoj radi postoji grupa, koji su ekstremni nacionalisti i zovu se 'Narodni Ruh Ukrajine'. Imaju uticaj, ali nemaju većinu u parlamentu. 'Ruh' vrši ozbiljan pritisak na Kravčuka. Cenim Kravčukov stav", rekao je tada Jeljcin.

Kako je naveo bivši ruski predsednik, u Ukrajini ima 11 miliona etničkih Rusa, koji žive na istoku Ukrajine, na granici sa Ruskom Federacijom i da su Rusi takođe većina na Krimu.

"Oni bi mogli da glasaju za priključenje Rusiji. U vezi sa ovom činjenicom, ne mislim da će Ukrajina napraviti neke oštre zaokrete. Naš glavni destabilizujući faktor je Ukrajina", naglasio je Jeljcin.

"Arhiv za nacionalnu bezbednost" objavio je još nekoliko dokumenata iz tog vremena. Među njima su i transkript još jednog sastanka predsednika, pismo Jeljcina Bušu od 27. januara 1992. i transkript Bušovog razgovora sa bivšim ruskim premijerom Jegorom Gajdarom u aprilu 1992. godine.

Gajdar je tada rekao da će za rešavanje svih problema između Moskve i Kijeva biti potrebno "mnogo vremena", ali da u odnosima Rusije i Ukrajine neće biti "jugoslovenskog scenarija".

Proučivši sve dokumente, "Arhiv za nacionalnu bezbednost" ocenjuje da se tema o odnosima sa Ukrajinom pominjala gotovo u svim razgovorima između predstavnika rukovodstva SAD i Rusije.

"Jeljcin nastoji da sporove reši mirnim putem i opisuje svoj odnos sa predsednikom Leonidom Kravčukom kao veoma dobar. Ruski predsednik razume sa kakvim se pritiskom nacionalističkih grupa u parlamentu Kravčuk suočava", navodi se u saopštenju za javnost na sajtu organizacije.

Osim toga, na jednom od sastanaka sa Bušom, Jeljcin je ukazao na nedostatak imperijalnih ambicija Moskve u kontekstu odnosa sa bivšim sovjetskim republikama.

image