Svet

Američki general upozorava: Britanska vojska više nije u stanju da brani sebe i saveznike

Riši Sunak rizikuje da ne uspe u svojoj ulozi "ratnog premijera" ukoliko ne preduzme hitne mere, izveštava "Skaj njuz"
Američki general upozorava: Britanska vojska više nije u stanju da brani sebe i saveznikewww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Britanska vojska više nije jedna od najvećih borbenih sila, konstatovao je neimenovani američki general u privatnom razgovoru sa sekretarom ministarstva odbrane Velike Britanije Benom Volasom i to usred nove zabrinutosti oko vojnih troškova ove ostrvske države.

Za "užasno stanje vojske", kako je okarakterisao torijevac Tobijas Elvud, i pad ratnih sposobnosti britanske vojske, zaslužne su decenije zanemarivanja i rezova radi uštede novca, piše "Skaj njuz".

Poslanik Elvud je, kao predsednik Komisije za izbor odbrane, pozvao vladu Rišija Sunaka da poništi rezove u vojsci jer je, kako je konstatovao, rat u Evropi. Naglasio je da je "sukob u Ukrajini ukazao na ozbiljne nedostatke u ratnoj sposobnosti britanske vojske".

Riši Sunak rizikuje da ne uspe u svojoj ulozi "ratnog premijera" ukoliko ne preduzme hitne mere s obzirom na rastuću bezbednosnu pretnju koju predstavlja Vladimir Putin, prenosi "Skaj njuz", uz pozive na značajno povećanje ulaganja u naoružanje.

"To je čitava služba koja deceniju nije u stanju da zaštiti Veliku Britaniju i naše saveznike", rekao je jedan od izvora iz ministarstva odbrane.

Izvor je upozorio da smanjenje budžeta u očima svetskih lider izgleda kao pad vojnih performansi.

"Nemate nivo jedan – jedva da je nivo dva", rekao je američki general Volasu.

Povećanje vojnog budžeta i potrošnje

Inače, budžet za odbranu bi trebalo da bude povećan za tri milijarde funti godišnje, kako bi se rešila zabrinutost Amerike i njihovih oružanih snaga koje "više nisu u stanju da zaštite Veliku Britaniju i naše saveznike kroz deceniju".

Ministar odbrane Džejms Hepi priznao je zabrinutost zbog budžeta i dodao da i Sunak i kancelar finansija Džeremi Hant razumeju da je vojsci "hitno potrebna" veća potrošnja.

"Niz nedovoljnih ulaganja u vojsku tokom decenija doveo je do tačke u kojoj je vojsci hitno potreban novac", rekao je Hepi.

Nakon procene neienovanog američkog generala, Ministarstvo odbrane Velike Britanije pozvalo je vladu da dodatno ublaži pravila koja ograničavaju njihovu mogućnost za kupovinom oružja i municije.

Vojska trenutno ima 76.000 vojnika, ali bi bila umanjena za tri hiljade ako se Rušijev plan za rezove u vojsci ostvari. Između ostalog, većina oklopnih vozila je napravljena pre 30 do 60 godina i ne može se remontovati, dok su 30 odsto vojnika koji su u "visokoj pripravnosti" zapravo rezervisti.

Prvi poslali tenkove Ukrajini

Premijer Velike Britanije Riši Sunak bio je prvi svetski lider koji je poslao tenkove u Ukrajinu, a SAD i Nemačka su ga sledile. 

Sunak je izjavio da Britanija treba da bude "zaista ponosna" na akciju koju je preduzela u suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini.

"Mi smo bili prva velika zemlja koja je poslala tenkove. To je dovelo do toga da druge zemlje, poput Amerike i Nemačke, urade istu stvar. To je zaista važno jer će pružiti podršku koja je Ukrajini potrebna da, nadamo se, ostvari veći napredak protiv Rusije početkom ove godine", rekao je on.

Portparol vlade rekao je da Velika Britanija "ima najveći odbrambeni budžet u Evropi i da je napravila najveću investiciju u odbrambenoj industriji Velike Britanije od Hladnog rata 2020. godine".

"Osiguravamo da naše oružane snage imaju opremu i sposobnosti koje su potrebne kako bi se suočili sa pretnjama sutrašnjice, uključujući i 10-godišnji plan finansiranja od 242 milijarde funti", rekao je portparol Vlade Velike Britanije.

image