Svet

Turska ne pušta Švedsku i Finsku u NATO

Turski parlament je jednoglasan: bez ispunjenja preuzetih obaveza neće biti ratifikovan protokol o članstvu Švedske i Finske u alijanski
Turska ne pušta Švedsku i Finsku u NATOwww.globallookpress.com © Burhan Ozbilici (STF)

Velika nacionalna skupština Turske, u sadašnjim uslovima, neće ratifikovati protokol o članstvu Švedske i Finske u NATO, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je pojasnio da je u poseti turskom parlamentu bio šef Ministarstva spoljnih poslova Švedske i da se sastao sa predstavnicima strankama.

"Čuo je stav da su sve stranke jednoglasne i da je bez ispunjenja preuzetih obaveza, ratifikacija protokola nije moguća. Prema tome, u sadašnjim uslovima možemo govoriti o tome da odobrenje ovog dokumenta nije neophodno", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare.

Finska i Švedska su, u jeku specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja 2022. godine, podnele prijave za ulazak u Alijansu. Do danas, prijave Švedske i Finske za članstvo u NATO nisu ratifikovale samo dve, od 30 zemalja – Mađarska i Turska. Turski predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Turska mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO-u, koja bi, kako je rekao, mogla da "šokira" Švedsku.

Predsednik Turske rekao je da Švedska ne treba da očekuje podršku Turske za članstvo u NATO posle protesta koji je održan u blizini turske ambasade u Stokholmu tokom prošlog vikenda, a na kojem je spaljena kopija Kurana.

Osim toga, Turska je više puta ponovila da traži da budu ispunjeni uslovi iz sporazuma koji je potpisan sa Švedskom i Finskom, kako bi odobrila njihovo pristupanje u NATO, i da su dve zemlje opominjane da nisu izručile Ankari osobe koje ona smatra teroristima ili povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana.

Ankara već mesecima odbija da odobri članstvo Švedske i Finske u NATO, zahtevajući od njih da ispune više uslova koji se mahom tiču Kurda. Da bi dve nordijske zemlje ušle u savez, potrebno je odobrenje svih članica NATO-a.

Turska želi da Švedska suzbije aktivnosti Kurdistanske radničke partije (PKK), naoružanih snaga koje se decenijama bori protiv turske države i koju Ankara vidi kao teroriste. Takođe želi izručenje azilanata koji su navodno članovi islamske mreže koju krivi za nasilni pokušaj državnog udara 2016. godine.

PKK, Radnička partija Kurdistana, zabranjena je širom Evropske unije, a SAD su je takođe označile kao terorističku organizaciju.

image