Svet

Ne znaju engleski, a rade u Skotland jardu

Iako je plan da Metropolitan policija do kraja 2023. regrutuje 40 odsto policajaca iz crnačkih i etnički manjinskih zajednica, kritičari upozoravaju da ta ideja ne bi trebalo da se sprovodi na štetu standarda
Ne znaju engleski, a rade u Skotland jarduwww.globallookpress.com © Tejas Sandhu/Keystone Press Agency

Kako bi povećala raznolikost, Metropolitan policija, koja je nadležna za 32 londonske opštine, ali ne i sam centar Londona, tj. njegov centralni finansijski okrug, u svoje redove pušta osobe koje jedva da znaju da pišu na engleskom, upozorava jedan od inspektora upoznat sa prilikama u inspektoratu Njegovog Veličanstva.

Operater korisničkog interfejsa Met Per rekao je za britanski "Telegraf" da, iako je potpuno "plemenito i ispravno" što Skotland Jard ima za cilj da bude reprezentativniji u zajednici koju kontroliše, to ipak ne bi trebalo da bude na štetu standarda.

Bivša načelnica Metropoliten policije, 2021. godine izjavila je da je plan da do kraja 2023. regrutuju 40 odsto policajaca iz crnačkih i etnički manjinskih zajednica.

Međutim, uprkos vladinom programu za povećanje broja državnih službenika širom zemlje, koji je doveo do značajne kampanje regrutovanja i u policiji, broj crnaca, azijata i etničkih manjina ("BAME") u Londonu ostaje manji od 17 odsto.

Per je saglasan sa postavljenim ambicioznim ciljevima, kako u pogledu broja regrutovanih u policiji, tako i u pogledu raznolikosti, ali je ponovio da ne bi trebalo da bude na uštrb snižavanja standarda i regrutovanja ljudi koji nisu prikladni za posao.

Napomenuo je da postoje čak i anegdote zbog "funkcionalno nepismenih na engelskom" koji su popunjavali obrasce za pristup u Metropolitan policiju i bili prihvaćeni, a kasnije imali poteškoća da pišu izveštaje o zločinima.

"U potpunosti podržavamo ideju da London, koji će verovatno biti manjinski beli grad u sledećoj deceniji, ne treba da bude pod kontrolom belih policijskih snaga. To je očigledno pogrešno. To nije dobro, ne samo sa tačke gledišta legitimiteta, već i iz operativnih razloga, jer bi to značilo da 'Metopolitan policija' nema uvid u neke od zajednica kojima upravlja, što je stvaralo probleme u prošlosti", rekao je on i dodao da je saglasan sa najavnjenim promenama.

Novoizabrani načelnik Metropolitan policije Mark Rovli, jasno je stavio do znanja da želi da "poništi uslove za ispunjavanje ciljeva raznolikosti" i da mu je u planu "regrutacija pravih ljudi". 

Procene su da deset odsto policajaca nikada nije trebalo da bude primljeno u policiju, pokazuju podaci Inspektorata policijskih, vatrogasnih i spasilačkih službi Njegovog Veličanstva iz novembra 2022. godine.

image