Američka Nacionalna garda se priprema za mogući okršaj na Arktiku

U pitanju je vežba kako bi se američka vojska pripremila za mogući vojni sukob na Arktiku, gde, kako se led topi, plovni putevi postaju plovniji, a vojne sile povećavaju svoje prisustvo

Pripadnici Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih država testirali su svoje veštine po hladnom vremenu šestu godinu zaredom, a ovoga puta u Mičigenu, objavio je "Militari tajms".

U pitanju je vežba kako bi se američka vojska pripremila za mogući vojni sukob na Arktiku, gde, kako se led topi, plovni putevi postaju plovniji, a vojne sile povećavaju svoje prisustvo.

"Ako pogledate mapu Severnog pola, vidite koliko su sve ove zemlje blizu", rekao je američki general Dan Hokanson, načelnik Biroa Nacionalne garde. "Takođe vidite i prostranstvo Arktika. I dok posmatramo porast temperatura i dalji pristup Arktiku, neki od ovih scenarija u kojima skoro niko ne bi delovao jer su tako teški ― sada počinjemo da vidimo kako se zemlje odlaze u te oblasti i tu će biti konkurencije."

Pored Rusije i Kine, na Arktiku deluju i NATO saveznici poput Norveške, zemlje koju bi SAD bile obavezne da podrže u slučaju konfrontacije, navodi "Militari tajms".

"Moramo da budemo u mogućnosti da odemo gde god da bude potencijalna borba, i moramo da obezbedimo prisustvo tamo", dodao je Hokanson.

Terenska artiljerija je bila glavni fokus vežbe, sa pripadnicima 20. grupe specijalnih snaga koji su radili sa prednjim posmatračima, zajedno sa inženjerskim vodom koji je pomogao u izgradnji improvizovanih vatrenih baza i održavanju puteva. Na licu mesta su bili i pripadnici letonskih specijalnih snaga.