Skandinavskim novinarima smetaju ruske kolege u Ukrajini

Dozvoljeno im je da to učine neometano, a međunarodna organizacija nije izbacila ruski sindikat, rekla je predsednica sindikata novinara u Finskoj Hana Aho povodom osnivanja udruženja novinara iz ruskih državnih medija u oslobođenim ukrajinskim teritorijama

Finski, norveški, danski i islandski sindikati napustiće najveće međunarodno udruženje novinara u znak protesta zbog "spornih" odluka asocijacije, uključujući dopuštanje novinarima ruskih državnih medija u Ukrajini da zadrže svoje članstvo, saopštio je finski sindikat.

Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja predstavlja 600.000 novinara u preko 140 zemalja, predstavlja se kao "globalni glas novinara", od kojih se mnogi zalažu za otkrivanje korupcije i nepravde.

"To smatramo aktivnostima koje ukazuju na korupciju", rekla je predsednica sindikata novinara u Finskoj Hana Aho za Rojters i dodala da će skandinavski sindikati podneti ostavku u organizaciji danas.

Ona je ukazala da su skandinavski sindikati razočarani zato što IFJ nije preduzela mere protiv ruskog sindikata nakon što su osnovane asocijacije ruskih novinara u delovima Ukrajine koje je oslobodila ruska vojska.

"Dozvoljeno im je da to učine neometano, a međunarodna organizacija nije izbacila ruski sindikat", rekla je ona.

Iz IFJ je saopšteno da je izvršni komitet te organizacije prethodno započeo formalni proces za suspendovanje i ukidanje članstva ruskog sindikata novinara, da se takvi procesi zvanično revidiraju svake godine i da su razmotrena sva pitanja koja su skandinavski sindikati postavili.

"U potpunosti odbacujemo lažne, klevetničke i štetne optužbe", izjavio je zamenik generalnog sekretara IFJ Džeremi Dir za Rojters.

Među drugim razlozima za ostavku, skandinavski sindikati naveli su odluku IFJ da održi prošlogodišnji međunarodni kongres novinara u Omanu.

Aho je rekla da je sindikat novinara Finske zatražio uvid u budžet IFJ za kongres, koji pokazuje da je do 745.000 evra od ukupno 778.000 evra doniralo ministarstvo Omana, privatne kompanija iz te zemlje i od udruženje novinara Omana, dok je sam IFJ platio samo 33.000 evra.

Iz IFJ je saopšteno da ti iznosi uključuju subvencije o kojima je pregovaralo Udruženje novinara Omana.

"To je uobičajena procedura koja se koristi za organizovanje redovnih kongresa IFJ proteklih decenija", navodi se u saopštenju za Rojters.

Skandinavski sindikati su takođe osudili ono šta smatraju nedovoljno učestalim obrtom članovima u rukovodstvu federacije zbog sumnji da to podrazumeva nedemokratske prakse na internim izborima, dodala je Aho.

Na veb stranici IFJ se navodi da se ta organizacija ne zastupa ni jedno konkretno političko gledište i da promoviše kolektivno delovanje za odbranu ljudskih prava, demokratije i medijskog pluralizma.

"Politika IFJ-a se odlučuje demokratski na Kongresu koji se sastaje svake tri godine, a rad obavlja Sekretarijat pod upravom izabranog izvršnog komiteta", navodi se u saopštenju.