Kakve tenkove Kijev dobija od Zapada: Nemački "leopard" već poražen na bojnom polju

"Tenkovska koalicija" zemalja saveznica Kijeva sada broji 12 članova

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da će Kijev "u prvom talasu" dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova od 12 zemalja.

"Tenkovska koalicija sada ima 12 članova", rekao je Kuleba.

Kako je preneo Rojters, pošiljka uključuje nemački "leopard 2", britanski "čelendžer 2" i američki "M1 abrams", a Ukrajina računa i na dogovor o slanju francuskih tenkova "leklerk".

"Radimo u dva pravca: želimo da uključimo nove zemlje u koaliciju koja nas snadbeva tenkovima i istovremeno tražimo još tenkova od zemalja koje su nam već pomogle", izjavio je Kuleba na onlajn konferenciji, prenosi Rojters.

Kuleba nije rekao da li postoji rok za bilo koju isporuku, a takođe će biti potrebno vreme za obuku sa tenkovima. 

NATO insistira da se Ukrajini dostavi više od 300 tenkova, a kada i da li će se to desiti ostaje da se vidi. Međutim, bez adekvatnog pokrivanja iz vazduha protiv više stotina hiljada ruskih vojnika i artiljerije, ova pomoć biće bezuspešna.

Postavlja se pitanje mogu li ove akcije NATO pomoći Ukrajini. "Oni neće pomoći Ukrajini, oni će ubiti više Ukrajinaca i rizikovati širi rat sa Zapadom", piše "Ejža tajms".

Jasno je da traženi tenkovi u Ukrajinu neće stići skoro, posebno imajući u vidu da je Pentagon priznao da im nedostaju napredne verzije tenka "M1 abrams" koji bi trebalo da bude poslat Kijevu.

Amerikanci se plaše kako će "abramsi" proći na bojnom polju

Pošto Amerikanci nameravaju da pošalju svoju sofisticiraniju verziju "abramsa", oni će morati da se prave otpočetka, što znači da bi u Ukrajini mogli da budu najranije za 12 meseci.

Imajući u vidu da se Vašington hvali kako je to njihov vodeći tenk, sigurno ne žele da rizikuju poniženje zbog gubitka na bojnom polju, navodi list. Zato su sada sve glasniji pozivi da F-16 i drugi borbeni avioni budu dostavljeni Ukrajini, jer će bez vazdušnog pokrivanja, upozoravaju stručnjaci, tenkovi NATO biti lake mete za ruske avione.

Iako je obećana isporuka, stvarni broj tenkova na terenu je mali u poređenju sa veličinom i rasporedom ruskih oklopnih vozila. SAD od Ukrajinaca traže da upravljaju tenkovima nakon kratke obuke i to bez iskustva u borbi, a u pitanju su vrhunski sistemi oružja koji zahtevaju višemesečnu obuku za upravljanje.

Sa druge strane, Rusija bi za samo nekoliko meseci mogla da na borbene linije u Ukrajini dostavi svoj arsenal.

"NATO će iscrpiti sopstvene zalihe oružja i riznicu i dovesti svet na ivicu još jednog globalnog sukoba velikih sila – sve uzalud", ocenjuje "Ejža tajms".

Nemački "leopard 2" već poražen u Siriji

Nemački tenkovi "leopard 2" čije slanje je Berlin posle višemesečnih pritisaka odobrio, pokazali su se loše još 2016. godine tokom operacije "Štit Eufrata" čiji je  cilj bio "čišćenje" severne sirijske teritorije od pripadnika "Islamske države" (ISIS).

Na iznenađenje Turske, tenkovi nisu uspeli da izdrže udar neprijatelja, pa je oštećeno ili uništeno 11 tenkova, pisao je još 2019. "Nacional interest".

Čak je Islamska država objavila fotografije desetak uništenih "leoparda", a Ankara je od Nemačke zatražila da odmah unapredi tenkove novim oklopom koji bi bio otporniji.

Ti pregovori nisu uspeli, pa je Berlin uveo embargo na izvoz oružja kako bi zaustavio dalju bruku na bojnom polju.