Hjuman rajts voč: Ukrajina osakatila sopstvene civile zabranjenim minama

Zdravstveni radnici ukazali su da su mine ranile više od 50 civila, među kojima je najmanje petoro dece

Ukrajinska vojska je ranila desetine civila kada je prošle godine ispalila hiljade zabranjenih protivpešadijskih mina širom grada Izjuma, saopštila je humanitarna nevladina organizacija "Hjuman rajts voč".

Kako se navodi u saopštenju, ICM kasetne mine (PTM-3 ili PFM-1) koje se nalaze u raketama s kasetnim punjenjem 9M27K3 ispaljuju se iz samohodnog višecevnog raketnog bacača BM-27 "uragan", pronađene su u blizini škola i vrtića u Izjumu.

Na stotine mina raspršeno je širom grada dok je Izjum bio pod kontrolom ruskih snaga, između aprila i septembra prošle godine, navodi humanitarna organizacija sa sedištem u Njujorku.

PFM mine iz sovjetske ere, zbog svog izgleda nazvane još i "leptir mine" i "latica mine", napravljene su tako da žrtvu osakate, ali ne i ubiju.

Tim "Hjuman rajts voč" ušao je u taj grad nakon što se ruska vojska povukla sredinom septembra, gde su našli mine na devet lokacija, uključujući školu, obdanište i bolnicu.

Zdravstveni radnici ukazali su da su te mine ranile više od 50 civila, među kojima je najmanje petoro dece.

Otprilike polovina povreda dovela je do amputacija stopala ili potkolenice. Zabeležen je najmanje jedan smrtni slučaj, i to starijeg čoveka koji je pokupio jednu od mina u svom dvorištu, ali istražitelji nisu isključili i druge faktore pri smrti muškarca.

Neke od mina bile su opremljene tempiranim upaljačima i eksplodirale su bez upozorenja do tri dana nakon raspršivanja.

Više od 100 stanovnika Izjuma tvrdilo je da su ruske snage pokušale da upozore lokalno stanovništvo na opasnost od ukrajinskih mina, da su otklonile deo eksplozivnih naprava i prevezle žrtve u Rusiju na lečenje.

Kada su Rusi napustili Izijum, deminiranje su navodno obavljale ukrajinske trupe.

Upotreba takvih protivpešadijskih mina zabranjena je sporazumom iz 1997. godine, koji je potpisala i Ukrajina. SAD i Rusija nisu učestvovale u sporazumu.

Vlada Ukrajine je za "Hjuman rajts voč" saopštila da poštuje sve svoje međunarodne obaveze, ali je odbila da otkrije vrstu municije koju je koristila u Izijumu i okolini.

"Svaka upotreba protivpešadijskih nagaznih mina je protivzakonita i Ukrajina bi trebalo da temeljno istraži šta se dogodilo i da se postara da ih njeni vojnici ne koriste", naveo je u izveštaju direktor odeljenja za naoružanje te humanitarne organizacije Stiv Gus.

On je za američki medij "NPR" izjavio da, iako HRV veruje da je Rusija takođe koristila ove mine, "moralna superiornost Ukrajine je kompromitovana" najnovijim nalazima.

Ukrajina je takođe koristila PFM mine u Harkovu i Donjecku prošle godine, tvrdili su zvaničnici oba grada dok je Kijev negirao te tvrdnje.

Te mine su takođe pronađene u velikom broju širom Belgorodske oblasti u Rusiji u velikom broju nakon ukrajinskog bombardovanja prošlog leta.