Svet

Kinezi klonirali "superkrave"

Cilj projekta je da se na ovaj način doprinese revitalizaciji poljoprivrednog sektora, odnosno prevladaju nestašice u mlečnoj industriji
Kinezi klonirali "superkrave"www.globallookpress.com © Laurie Dieffembacq

Naučnici sa Univerziteta Nortvest A&F uspešno su okončali projekat kloniranja posebne vrste krave – tri teleta nastala na taj način rođena su u autonomnom regionu Ningskja u severozapadnoj Kini. Tamošnji naučnici su uspeli da prikupe, obnove i očuvaju germplazmu "superkrava" metodom nuklearnog transfera somatskih ćelija, a potom da ih efikasno reprodukuju.

Prvo tele je teško 56,7 kg, visoko 76 cm i dugačko 113 cm, a ima isti oblik i istu šaru na koži kao i krava po kojoj je nastalo, saopštili su sa Univerziteta, a vest je preneo "Global tajms".

Telad su klonirani potomci "superkrava" uzgajanih na različitim farmama u Kini – one mogu da daju 18 tona mleka godišnje i više od 100 tona mleka tokom životnog veka.

Vođa projekta Džin Japing izjavila je za "Global tajms" da je reč o napretku ključno značajnom za Kinu, koja inače uvozi oko 70 odsto krava muzara, ne bi li uspela da sačuva najbolje krave a sve u cilju revitalizacije poljoprivrednog sektora.

Kina ima otprilike 6,6 miliona krava – čuvenih holštajn frizijskih goveda koja su uvezena tokom godina. Međutim, samo oko pet od 10.000 takvih goveda u Kini je visokoproduktivno i dugovečno, što najpre ima veze s drugačijim klimatskim uslovim u toj zemlji. A i mnoga su raštrkana po raznim farmama širom Kine, što dodatno otežava uzgoj te vrste.

Izvori iz industrije otkrili su i da su brojne zemlje zabranile prodaju holštajn frizijskih goveda Kini, dok se rezerve stoke država koje izvoze u Kinu brzo troše imajuću vidu sve veću potražnju najveće azijske zemlje za mlečnim proizvodima.

Elem, naučnici su iz tkiva uzetog iz kravljeg uha "reinkarnirali" ove "superkrave", što je preduslov za uzgoj kineskih "superkrava". Nova metoda će omogućiti da se blagovremeno deponuju geni ove važne rase krava kako bi se proizvelo celo stado istih, te obezbedili resursi za budući uzgoj i selekciju kineskih "superkrava", izjavila je Džin Japing.

Poslednjih godina Kina je udvostručila ulaganja u tehnologiju semena kako bi poboljšala svoje prehrambene prinose. Veliki pomaci ostvareni su s kukuruzom, sojom, pilićima, priplodnim svinjama, što je sve u skladu s kineskim planom da smanji zavisnost od uvoza, što je posebno važno u trenutnim geopolitičkim prilikama.

"Po planu, treba nam dve do tri godine da proizvedemo stado sa više od 1.000 'superkrava', što će biti solidna osnova za rešavanje kineske zavisnosti od uvoza mleka", zaključila je Džin Japing sa Univerziteta Nortvest A&F.

image