Nove čistke u Ukrajini: U toku istraga tajkuna povezanih sa Zelenskim

Na udaru oligarsi Igor Kolomojski i Arsen Avakov, koji je povezan sa slučajem pada helikoptera u Brovarima, u kojem je poginulo rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i Biro za ekonomsku bezbednost pretresaju kuće oligarha Igora Kolomojskog u Dnjepru i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova.

"Izvori javljaju da je u toku istraga o prevarama u 'Ukrtatnafti' i 'Ukrnafti'. Reč je o rasipanju naftnih derivata za više od milijardu dolara i izbegavanju plaćanja carine za velike sume",  prenosi "Ukrajinska strana".

Osim njih, danas je Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine osumnjičila zamenika direktora Odeljenja za javne nabavke i snabdevanje materijalnim resursima Ministarstva odbrane Bogdana Hmeljnickog, bivšeg zamenika ministra odbrane Vjačeslava Šapovalova i bivšeg Zamenika direktora državnog preduzeća 'Promoboroneksport' Vladimira Tereščenka zbog nezakonitih radnji.

Pretres Avakova povezan je sa slučajem pada helikoptera u Brovarima, u kojem je poginulo rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Izvori publikacije su saopštili da je Hmeljnicki osumnjičen da je proneverio oko 2,8 miliona dolara i obezbedio Oružanim snagama Ukrajine nekvalitetne pancire.

Šapovalov je osumnjičen za nezakonite radnje, usled kojih pojedine jedinice nisu dobile ličnu zaštitnu opremu vrednu oko 27 miliona dolara, dok je Tereščenko osumnjičen za prisvajanje 1,3 miliona dolara iz kase zloupotrebom i falsifikatima.

Ko je Igor Kolomojski?

Igor Kolomojski je jedna od najkontroverznijih ličnosti u Ukrajini. On je vlasnik velikog medija u Ukrajini, na čijem je kanalu "1+1" popularnost stekao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Vlasnik je i informativne agencije "Unijan" i distributer mnogobrojnih inostranih TV kanala. Finansijsko-industrijska grupa "Privat" okuplja oko stotinu raznih kompanija. Vrednost imovine Kolomojskog se procenjuje na šest i po milijardi dolara. Ukrajinski novinari tvrde da je Kolomojski uz pomoć svoje grupe za obezbeđenja oteo mnogobrojna preduzeća.

Za Kolomojskog se od početka kampanje govorilo da stoji iza Zelenskog, koji je u nedelju ubedljivo pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora. Sada se mnogi u Ukrajini pitaju hoće li on pomoći svom sponzoru Kolomojskom da vrati nacionalizovanu Privat banku, čiji je suvlasnik bio pomenuti milijarder. Još 1992. u Dnjepropetrovsku formirana Privat banka je glavna finansijska arterija cele Ukrajine.

Neposredno pre drugog kruga izbora objavljena je vest da je sud poništio odluku o oduzimanju banke Kolomojskom. Inače, odbegli oligarh je tražio kompenzaciju od dve milijarde dolara i čak rekao da mu nije važno to da mu država vrati banku, već želi da mu se isplati ta suma.

U svetu je Kolomojski poznat i po tome što je stvorio po mnogima najveći na svetu kulturno-poslovni jevrejski centar "Menora" u Dnjepropetrovsku. On finansira jevrejsku zajednicu u Ukrajini, a pomagao je i u remontu tunela kod Zida plača i obnavljanju sinagoge Hurva u Jerusalimu.

U vreme sukoba na jugoistoku Ukrajine, Kolomojski je stao na stranu pučista. U martu 2014. imenovan je za gubernatora Dnjepropetrovske oblasti. Tada je pomagao naoružanim ukrajinskim nacionalistima i nudio po deset hiljada dolara za glavu ubijenog "ruskog diverzanta".

Finansirao je puk nacionalne odbrane Dnepropetrovske oblasti, kao i bataljone specijalaca Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova i dobrovoljačke bataljone "Šturm" i "Dnjepar".

Ukrajinac sa tri pasoša

Iako građani Ukrajine nemaju pravo na dvojno državljanstvo, Igor Kolomojski ima čak tri pasoša - Ukrajine, Izraela i Kipra. Kad su ga novinari pitali o pasošima, on je rekao da je Ustavom Ukrajine zabranjeno dvojno državljanstvo, ali nigde ne piše da je zabranjeno trojno.

Sredinom septembra objavljeno je da su zaposleni u Nacionalnom antikorupcijskom birou Ukrajine pretresli kuću Kolomojskog zbog preuzimanja imovine "Ukrnafte", zaplenili opremu i dokumente, ali da protiv njega nisu podignute optužbe.

U novembru prošle godine ukrajinske vlasti su nacionalizirale nekoliko velikih preduzeća, uključujući "Ukrnaftu" i "Ukrtatnaftu", koje je kontrolisao Kolomojski. Kako je objasnio predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov, imovina je preneta na upravljanje Ministarstvu odbrane i može biti vraćena vlasnicima kada se ukine vanredno stanje.

Nakon nacionalizacije preduzeća, Kolomojski je izgubio više od polovine bogatstva, koje je 2021. godine procenjeno na 1,8 milijardi dolara, kao i status dolarskog milijardera, napisala je ukrajinska verzija "Forbsa".

Prema publikaciji, "Ukrnafta" i "Ukrtatnafta" su bile značajne komponente "poslovne imperije" njegove neformalne grupe "Privat".

Kolomojski sada živi u Izraelu, odakle je pomagao finansijski ne samo Zelenskom, nego i bivšoj premijerki Juliji Timošenko.