Ministri EU zavijaju uglas: Spasite vukove

Evropski parlament želi da ograniči zaštićeni status vukova

Ministri životne sredine EU pozvali su Evropsku komisiju da učini više da zaštiti vukove.

Dvanaest ministara zaštite životne sredine iz bloka reagovalo je na rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se poziva na ograničavanje statusa zaštite sivog vuka kako bi se pomoglo stočarima. Ministri su pozvali Komisiju da sačuva zaštićeni status ovih vukova.

"Čvrsto verujem da će Evropska komisija zadržati isti odgovoran pristup zaštiti retkih vrsta kao što je to činila do sada", rekao je slovački ministar za životnu sredinu Jan Budaj novinarima, nakon što je poslao pismo komesaru EU za životnu sredinu Virginijusu Sinkevičijusu.

U rezoluciji iz novembra 2022. Evropski parlament je pozvao na "ublažavanje statusa zaštite" vuka i naveo da je "negativan uticaj napada na stoku od strane rastuće populacije vuka sve veći".

Budaj i još 11 ministara životne sredine rekli su da su problemi navedeni u rezoluciji "ozbiljni", ali da "nedvosmisleno odbacuju tendenciju rezolucije da oslabi pravnu zaštitu vuka".

Pravi put je promovisanje politika koje će omogućiti da se "pravično i bez nepotrebnih administrativnih opterećenja nadoknadi potencijalna šteta naneta, posebno, stoci", naveli su oni.

Pismo je inicirao slovački ministar, a koautori su ministri Bugarske, Nemačke, Grčke, Španije, Irske, Kipra, Luksemburga, Austrije, Portugalije, Rumunije i Slovenije.

Pismo je stiglo pošto je vuk koji je, navodno, zaklao ponija predsednice Komisije Ursule fon der Lajen pretekao jer je sinoć istekla dozvola za odstrel.

Briselski portal "Politiko" upozorava da bi to moglo da bude samo odlaganje smrtne kazne za vuka kodnog imena GV950m, jer je novi zahtev za odstrel već podnet.