Petr Pavel za Bi-Bi-Si: Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO

Češki predsednik je ocenio da slanje aviona F-16 Ukrajini ne bi trebalo da predstavlja tabu, kao i da treba da pristupi Savezu posle završetka sukoba

Novoizabrani češki predsednik, Petr Pavel, rekao je da Ukrajini treba dozvoliti članstvo u NATO, "čim se rat završi".

Kao penzionisani NATO general i bivši šef Vojnog komiteta NATO, Pavel je ubeđen da će Ukrajina biti "moralno i praktično spremna" da se pridruži Severnoatlantskom savezu posle završetka sukoba.

On je za Bi-Bi-Si, u svom prvom intervjuu nekom međunarodnom mediju od kada je izabran, rekao da ne bi trebalo da postoje "skoro nikakva ograničenja" za ono što zemlje Zapada treba da pošalju Kijevu kada je vojna pomoć u pitanju.

Pavel je ocenio da slanje aviona F-16 Ukrajini ne bi trebalo da predstavlja tabu.

Dodao je samo da nije siguran da bi superiorne letelice mogle da budu isporučene u vremenski razumnom roku koji je Kijevu imperativ.

Američki predsednik Džozef Bajden odbacio je slanje F-16 aviona ove nedelje, iako je njegov francuski kolega Emanuel Makron rekao da ništa nije isključeno.

"Ponosan sam što je moja zemlja jedna od prvih koja je Ukrajini pružila značajnu vojnu pomoć", rekao je Pavel za Bi-Bi-Si.

Češka Republika je bila prva zapadna zemlja koja je poslala tenkove i borbena vozila u Kijev, u sklopu serije isporuka teškog naoružanja koja je navodno počela još u martu 2022. godine.

Skoro godinu dana kasnije, na molbe Kijeva da dobiju moderne tenkove zapadne proizvodnje kao što su "Leopard 2", "Čelendžer 2" i "Abrams", isto su uradile Velika Britanija, Sjedinjene Države i Nemačka.

"U isto vreme vidimo da to još uvek nije dovoljno da se suprotstavi značajnim ruskim ljudskim i materijalnim resursima", dodao je budući predsednik Češke.