FBI pretražio Bajdenovu kuću na plaži, nisu pronađena poverljiva dokumenta

Poverljivi dokumenti već su pronađeni u kući američkog predsednika u Vilmingtonu, kao i u prostorijama "Pen Bajden centra" u Vašingtonu

FBI je pretresao kuću na plaži američkog predsednika Džozefa Bajdena u blizini Rehobot Biča u Delaveru, ali nisu u rezidenciji nisu pronađena poverljiva dokumenta, izvestili su američki mediji. 

Ranije je objavljeno da nije postojao nalog za pretres, već da je sve urađeno sporazumno.

"U skladu sa standardnim procedurama, a u cilju operativne bezbednosti, Ministarstvo je nastojalo je da uradi ovaj posao bez prethodnog obaveštavanja javnosti i mi smo pristali da sarađujemo", rekao je Bauer. "Današnja pretraga je korak dalje u detaljnom i blagovremenom procesu koji sprovodi Ministarstvo i koji u potpunosti nastavljamo da podržavamo. Imaćemo više informacija nakon pretrage."

Poverljivi dokumenti već su pronađeni u Bajdenovoj kući u Vilmingtonu, kao i u kancelarijama "Pen Bajden centra" u Vašingtonu, ali je Bela kuća saopštila da u njegovoj kući na plaži nisu pronađeni takvi dokumenti.

Bauer je ranije ovog meseca rekao da su Bajdenovi advokati pretražili kuće u Vilmingtonu i Rehobot Biču. 

"Predsednikovi advokati pronašli su potencijalnu evidenciju sa oznakom 'poverljivo' u Vilmingtonu, u prostoriji pored garaže", rekao je Bauer u saopštenju. Nakon toga su pretresli kuću u Rehobotu Biču, ali pošto "nisu pronađeni takvi dokumenti, advokati su se kasno uveče vratili u Vašington".

FBI je sredinom novembra pretresao kancelarije "Pen Bajden centra" nakon što su tamo otkriveni poverljivi dokumenti, izvestio je En-Bi-Si njuz.

Američki ministar pravde Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će sprovesti istragu o poverljivim dokumentima koja su pronađena.