Svet

Predsednica Gruzije: Rusija mora da nauči gde su njene granice

Ako ne bude zahtevao da se Rusija potpuno povuče iz Ukrajine, Zapad će napraviti grešku kao 2008. i 2014. godine, tvrdi predsednica Gruzije
Predsednica Gruzije: Rusija mora da nauči gde su njene granicewww.globallookpress.com © Evgen Kotenko

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili izjavila je da eventualni mirovni sporazum kojim bi se okončao sukob u Ukrajini mora da uključi i zahtev da Rusija prekine petnaestogodišnju okupaciju gruzijske teritorije.

"Rusija mora da nauči gde su njene granice. Problemi Gruzije treba da budu na stolu i neka niko ne misli da ovaj rat može da se reši bez povlačenja Rusije sa svih okupiranih teritorija u regionu", poručila je Zurabišvili u intervjuu za "Blumberg".

Ona je dodala da obnavljanje regionalnog poretka zavisi od poraza ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, za koji tvrdi da se brzo približava. 

Drugi front u Gruziji

Ako ne bude zahtevao da se Rusija potpuno povuče kao deo uslova za predaju, "Zapad će napraviti još jednu veliku grešku, poput onih iz 2008. i 2014. godine", tvrdi predsednica Gruzije. 

Njene kritike na račun Rusije već su je dovele u sukob sa vladom Gruzije, "koja je pazila da ne naljuti Putina", piše "Blumberg". 

Naime, iako je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, premijer Irakli Garibašvili nije uveo sankcije Rusiji i odbio je da pruži vojnu pomoć Ukrajini, optužujući kritičare njegove politike da pokušavaju da "stvore drugi front u Gruziji".

"Blumberg" navodi da su Gruzini proširili trgovinu sa Rusijom i da su prihvatili desetine hiljada Rusa koji su došli sa ušteđevinom nakon početka specijalne vojne operacije, što je rezultiralo neočekivanim prihodom od 2 milijarde dolara za ekonomiju Gruzije prošle godine.

EU da donese stratešku odluku 

Iako ističe da podržava Ukrajinu, Zurabišvili dodaje da je vlast u Gruziji morala da bude "pažljivija" s obzirom da je zemlja "pod delimičnom ruskom okupacijom i da nema zaštitu EU i NATO, kojima teži da se pridruži".

Ambicije Gruzije za članstvo u EU su udarile u zid u junu kada je Unija dodelile status kandidata Ukrajini i Moldaviji, dok je Tbilisiju poručila da treba da ispuni još neke uslove.

Evropski zvaničnici su kao prioritete naveli okončanje političke polarizacije, napredak u slobodi medija, pravosudne i izborne reforme.

Iako Gruzija nije uspela da ispuni neke zahteve EU, delom zbog političkih podela, Zurabišvili kaže da je došlo vreme da "Evropa donese stratešku odluku".

Ona je istakla da Gruzija ne može sebi da priušti još jedan neuspeh u dobijanju statusa kandidata jer bi to moglo da ohrabri Rusiju u shvatanju Gruzije kao "sive zone za svoje ambicije". 

Zurabišvili je 2018. izabrana za prvu ženu predsednika Gruzije, što je faktički uglavnom ceremonijalna uloga, iako je ona formalno vrhovni komandant.

image