Ukrajinski vojnici na obuci kod Britanaca: Predali smo se posle 20 minuta borbe

Imali smo zadatak da čuvamo liniju fronta, ali smo uhvaćeni 1. decembra, rekao je Artjom Kovalenko

Grupa ukrajinskih vojnika obučenih u Ujedinjenom Kraljevstvu predala se 20 minuta nakon početka njihove prve bitke protiv ruskih snaga blizu Svjatogorska u DNR, rekao je za RIA Novosti član te grupe Artjom Kovalenko.

Pre nego što su stigli u vojnu bazu "Vorkop" u Britaniji, otišli su do grada Lavov odakle su prešli granicu sa Poljskom, a potom su autobusom ušli u Veliku Britaniju.

Prema rečima Kovalenka, grupa vojnika je imala obuku koja uključuje kurs iz oblasti medicine, streljaštva i vojnog zakona. 

On je dodao da se grupa, nakon što je završila obuku, vratila u severni deo Ukrajine u grad Žitomir gde su imali zajedničku vojnu vežbu sa 25. brigadom ukrajinske vojske. 

"Posle toga smo otišli u Volinsku oblast da patroliramo selom Zabolotje, a zatim smo otišli u Svjatogorsk gde smo živeli četiri dana. Ubrzo smo stigli na liniju fronta na kojoj smo proveli mesec dana pre nego što su nas zarobili. Imali smo zadatak da držimo liniju, ali smo uhvaćeni 1. decembra. Dvadeset minuta nakon borbe smo se predali", rekao je Kovalenko. 

Inače, Velika Britanija je već obučila 10.000 ukrajinskih vojnika i namerava da obuči još 40.000 ove godine, objavio je ranije list "Telegraf".

Zvanična Moskva je u nekoliko navrata istakla da je neprihvatljivo zapadno slanje vojne pomoći Ukrajini, koja uključuje snabdevanje oružjem i obučavanje vojnika, a posebno je istaknuta obuka Ukrajinaca u inostranstvu jer ona, kako se navodi, potvrđuje činjenicu da su SAD i NATO postali direktni učesnici sukoba u Ukrajini.