Šta američko "ne" slanju aviona F-16 Ukrajini zaista znači

Ako sve bude u skladu sa uobičajenim scenarijom, američka administracija će promeniti mišljenje

Ukrajina, Sjedinjene Države i NATO razradili su "sistem" - Kijev zatraži napredno oružje, Vašington odbija i diskreno aludira da bi Ukrajina mogla da ga dobije mnogo brže ako se obrati Evropi. Evropljani kažu da će poslati oružje pod uslovom da to urade i Amerikanci. Na taj način Kijev je dobio raketne sisteme, tenkove a sada traži avione.

Lovac F-16 najnovija je stavka na listi želja administracije Vladimira Zelenskog. Kijev želi 16 aviona koje je 1970-ih razvio "Dženeral dajnemiks" za američke vazduhoplovne snage. Gotovo pola veka kasnije, američki piloti i dalje lete na njima, a sada ih Ukrajina želi kako bi, navodno, pružali podršku iz vazduha u planiranoj ofanzivi na istoku i jugu, ali i zaštitu civila.

U skladu sa standardnim scenarijom, piše "Njujork tajms", administracija Džozefa Bajdena rekla je ne, ali zvaničnici privatno kažu da je ta "nevoljnost" da pošalju oružje Kijevu samo privremena i da se radi na sporazumu na osnovu koga će druga zemlja poslati svoje američke lovce Ukrajini.

"Stalno razgovaramo sa Ukrajincima i stalno razgovaramo sa našim saveznicima i partnerima o opremi koja im je potrebna", rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi.

Glavni savetnik Zelenskog, Andrij Jermak, objavio je na Telegramu da je "u toku" rad na nabavci F-16 i da je Ukrajina dobila "pozitivne signale iz Poljske, koja je spremna da ih pošalje u koordinaciji sa NATO".

Američki i evropski zvaničnici smatraju da je verovatnije da će takvi transferi stići iz Danske ili Holandije.

Danska je već najavila da će razmotriti ukrajinski zahtev "otvorenog uma".

Holandija ima oko 40 F-16 i trenutno se prebacuje na naprednije lovce F-35 koje proizvodi "Lokhid Martin", tako da bi slanje starih aviona imalo smisla, rekli su "Njujork tajmsu" neimenovani američki zvaničnici.

Vlada SAD mora da odobri prodaju ili transfer F-16 iz partnerskih zemalja u treće zemlje, što znači da svaka članica NATO koja želi da pošalje svoje borbene avione američke proizvodnje u Ukrajinu mora prvo da dobije zeleno svetlo od Bajdenove administracije.

Ta dozvola bi, rekla su dva zvaničnika, mogla da pomogne u umirivanju zemalja NATO-a koje brine reakcija Rusije.

"Imamo obrazac: ako kažemo da ćemo obezbediti kategorije opreme, onda će naši saveznici to učiniti", rekla je Evelin Farkas, najviši zvaničnik Pentagona za Ukrajinu tokom Obamine administracije. "Čini se da se veoma plaše da Rusija usmeri gnev na bilo koju zemlju NATO-a", dodala je ona.

U ovom trenutku, Bajdenova administracija smatra da su napredni borbeni avioni nešto što će ukrajinsko vazduhoplovstvo nesumnjivo dobiti direktno iz Sjedinjenih Država, ali kasnije. Zvaničnici Pentagona kažu da žele da daju prioritet oružju koje može sada da pomogne Kijevu.

Američka administracija priprema novi paket oružja za Ukrajinu vredan od 2,2 milijarde dolara, koji će uključivati rakete većeg dometa, ali one najverovatnije neće biti isporučene nekoliko meseci, ako ne i godina, piše "Njujork tajms".

Veće i bolje oružje koje je javno obećano, ali nije isporučeno odmah, i dalje služi svrsi, rekli su američki zvaničnici. A ta svrha je slanje poruke Rusiji da će ukrajinska vojska, ojačana borbenim avionima i tenkovima za možda godinu dana biti u stanju da pokrene kontraofanzivu i povrati teritorije koje je Moskva osvojila.

Zvaničnici kažu da su trenutno glavni prioriteti za Ukrajinu sistemi protivvazdušne odbrane, artiljerija, a zatim oklopni i mehanizovani sistemi. Ukrajinci, pak, ne prestaju da traže zapadne avione i procenjuju da će im biti potrebno nekoliko nedelja da nauče da pilotiraju avionima i "oko šest meseci" da nauče da se bore u njima.

Budući da toliko saveznika SAD ima F-16, lanac snabdevanja dobro je podržan širom sveta, što bi Ukrajini olakšalo njihovo održavanje, rekao je Majkl Fantini, general-major u penziji koji je upravljao ovim lovcem tokom rata u Iraku i koji veruje a bi F-16 mogli da naprave razliku u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je početkom sedmice da njegova zemlja nije isključila slanje borbenih aviona u Ukrajinu, ali je izneo nekoliko uslova. Među njima: da obezbeđivanje takve opreme ne dovede do eskalacije tenzija niti se koristi "za dodirivanje ruskog tla".

Američki zvaničnici poručuju da je Ukrajina, posle godinu dana slučnih upozorenja, zaslužila njihovo poverenje.