Džonson odgovorio Trampu: Ne može biti dogovora Moskve i Kijeva

Bivši premijer, a sada poslanik, trenutno je na turneji u SAD gde prikuplja novac za podršku Kijevu

Nekadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson odbacio je tvrdnje bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da bi "mogao da postigne mirovni sporazum između Moskve i Kijeva za 24 sata".

Tramp je, podsetimo, ocenio da se sukob Rusije i Ukrajine ne bi ni dogodio da je on predsednik SAD.

Međutim, Boris Džonson nije saglasan. Bivši premijer, a sada poslanik, obratio se Trampu iz Amerike, gde je trenutno je na turneji i prikuplja novac za podršku Kijevu.

"Bivši predsednik Donald Tramp je sjajan pregovarač, ali mislim da ovde nema dogovora", izjavio je Džonson za Ej-Bi-Si njuz, uprkos tome što je Moskva više puta ponovila da je spremna za pregovore sa Kijevom.

Džonson je iskoristio priliku da pohvali stav i "veličanstvenu podršku" administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena Ukrajini.

"Ovo je rat koji je vrlo lako mogao da krene drugim putem, Vladimir Putin je mogao da uništi ovu zemlju. Međutim, SAD su poslale pomoć, obučavale vojnike, dale obaveštajne podatke koji su pomogli Ukrajincima da se brane. To je veličanstveno i nadam se da će Amerika tako i nastaviti", naveo je Džonson.

Džonson je nedavno, sa pozicije poslanika, optužio predsednika Rusije da mu je pretio raketnim udarom i to, kako je rekao, u "izvanrednom" telefonskom razgovoru uoči pokretanja vojne operacije u Ukrajini.

Kako Džonson tvrdi u intervjuu za Bi-Bi-Si, godinu dana nakon početka vojne operacije, Putin mu je rekao da će mu za takav navodni napad biti "potreban samo jedan minut".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je ove Džonsonove tvrdnje i naveo da su u pitanju laži.